Waterschap legt vispassage op Schouwen aan


Aan de Rijksweg op Schouwen is waterschap Scheldestromen naast het gemaal Prommelsluis gestart met de aanleg van een vispassage. De vispassage moet het voor verschillende vissoorten mogelijk maken om vanuit de Oosterschelde het achterliggende gebied van Schouwen, waaronder natuurgebied de
Prunje, in en uit te trekken. De aanwezigheid en diversiteit van vissen verbetert de ecologische conditie van het oppervlaktewater in de polders.

Volgens planning zijn de werkzaamheden in oktober gereed. De werkzaamheden kosten EUR 717.868,- waarvan Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat de helft meebetalen. Aannemer Van Der Straaten voert de werkzaamheden uit.

Werkzaamheden

Voor de aanleg van de vispassage zijn werkzaamheden in de dijk noodzakelijk. Hierdoor is in de maanden juli en september het buitendijks fietspad tussen Zierikzee en Serooskerke onderbroken. Voor fietsers is een omleidingsroute ingesteld en ter plaatse aangegeven. Alleen in de weekenden
(vrijdagmiddag 18.00 uur tot maandagmorgen 07.00 uur) en de bouwvak van 1 tot 24 augustus, kunnen fietsers wel veilig gebruikmaken van het buitendijkse fietspad. Om de vispassage aan te leggen, vinden er werkzaamheden in en aan de dijk plaats. Deze werkzaamheden mogen alleen plaatsvinden
buiten het stormseizoen, van 1 oktober tot 1 april, zodat schade aan de dijk wordt voorkomen en de waterveiligheid niet in het geding komt.

Populatie

Veel vissen trekken van nature om te paaien. Deze trek wordt bemoeilijkt door zogenoemde waterkunstwerken als stuwen en gemalen die de waterstand reguleren. Om de populatie op peil te houden zijn maatregelen als vispassages en aalgoten noodzakelijk. Binnen het werkgebied van waterschap
Scheldestromen zijn op dit moment dertien vispassages en vier aalgoten. Samen met de bestaande vispassage Duiveland (in 2014 aangelegd) en de sluis bij 't Sas in Zierikzee is Schouwen-Duiveland met vispassage Prommelsluis goed bereikbaar voor zogenoemde zoet/zout vissen.

Ecologische conditie

De aanleg van de vispassage is een van de maatregelen die wordt uitgevoerd om te kunnen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Volgens deze richtlijn moet oppervlaktewater in goede ecologische conditie zijn. Dat betekent dat diverse soorten vissen aanwezig moeten zijn in de waterlopen.
Vissen vormen voor het natuurgebied een belangrijke voedselbron voor de vogels, maar anderzijds vormt het natuurgebied voor vissen als de aal, driedoornige stekelbaars, spiering en bot, een opgroei- en leefgebied. Al deze vissoorten zijn typerend voor brakke binnenwateren.