Regels voor hondenbezitters


Laatste update: 14 juli 2015.

Hondenpoep is ook in de gemeente Zaltbommel een van de grootste ergernissen. Voor hondenbezitters gelden regels. Als u zich aan deze regels houdt, voorkomt u een boete en zorgen we samen voor een schone openbare ruimte.

Opruimplicht

Hondeneigenaren hebben de plicht de uitwerpselen van hun hond tijdens het uitlaten op te ruimen. Zorgt u er daarom voor dat u tijdens het wandelen met uw hond altijd de hondenpoep onmiddellijk opruimt. Neem daarvoor bijvoorbeeld een schepje of zakje mee. Deze opruimplicht geldt niet buiten de
bebouwde kom en niet op daarvoor aangewezen losloopgebieden en hondenuitlaatplaatsen.

Losloopgebieden

In de bebouwde kom moeten honden zijn aangelijnd. In Zaltbommel zijn enkele losloopgebieden aanwezig waar uw hond wel los mag lopen en waar geen opruimplicht geldt.

Hondenuitlaatplaatsen

We hebben verschillende hondenuitlaatplaatsen aangewezen. Dit zijn plaatsen waar u uw hond aangelijnd mag uitlaten en waar de opruimplicht niet geldt.

Boetebedragen

Het niet aangelijnd hebben van een hond op de openbare weg binnen de bebouwde kom kan leiden tot een boete van 90 euro. Laat u uw hond loslopen (niet aangelijnd) binnen de bebouwde kom of op plekken als een speelweide, speelplaats en zandbak of andere verboden plaatsen, dan riskeert u een
boete van 140 euro. Het niet voldoen aan de opruimplicht kost eveneens 140 euro.

Nieuw beleid

Momenteel zijn we bezig met een vernieuwd hondenpoepbeleid. De kern van het nieuwe beleid is dat we uitlaatplaatsen en losloopgebieden beter aangeven en dat er strenger gehandhaafd wordt.

Naar verwachting stellen wij het nieuwe beleid vast in de tweede helft van 2015. Daarna beginnen we zo snel mogelijk met de uitvoering. Zodra het nieuwe beleid vastgesteld is, leest u dat op onze website.