Duitsland is gevaarlijkste buitenland voor automobilisten


14 juli 2015 , Federatie

De meeste auto-ongevallen in het buitenland waar Nederlanders bij betrokken zijn, vinden plaats in Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van Goedkoopsteautoverzekering.net.

In Europa vinden meer dan een half miljoen auto-ongevallen per jaar plaats waarbij een automobilist uit een ander land betrokken is. Na Duitsland vinden de meeste auto-ongevallen waar Nederlanders bij betrokken zijn plaats in respectievelijk Belgie, Frankrijk, Engeland en Oostenrijk.

Die gelbe Gefahr
Goedkoopsteautoverzekering.net geeft geen precieze aantallen per buitenland en ook geen verklaring waarom de meeste ongevallen met Nederlanders in het buitenland in Duitsland plaatsvinden, maar het feit dat Nederlandse auto's in Duitsland (vanwege hun gele nummerborden) bekendstaan als "die
gelbe Gefahr" doet vermoeden dat het mede iets te maken heeft met onze rijstijl. Wie immers stoicijns met 120 kilometer per uur op de linkerrijbaan blijft rijden, houdt geen rekening met het feit dat Duitsers die linkerbaan niet zelden met dubbele snelheid benutten.

Schadeformulier
Bij een auto-ongeval in het buitenland is de wet van het land waarin het ongeval plaatsvindt van toepassing. Het is dus mogelijk dat het indienen van de schadeclaim en de afhandeling anders gaat dan in Nederland. Het is daarom raadzaam om op vakantie altijd het Europees schadeformulier mee te
nemen. Dit formulier geldt in heel Europa. Daarnaast kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, die meestal ook juridische hulp biedt bij een auto-ongeval in het buitenland.

Groene kaart
De groene kaart is het bewijs dat een auto verzekerd is. Op de groene kaart, die wordt verstrekt door de verzekeraar, staat een nummer dat op het Europees schadeformulier ingevuld moet worden bij een auto-ongeval in het buitenland. De groene kaart ziet er in heel Europa hetzelfde uit en is dus
voor iedereen herkenbaar. Overigens is de groene kaart niet in alle Europese landen verplicht, waaronder de voor Nederlanders populaire vakantielanden als Frankrijk, Italie, Duitsland en Griekenland.