Bankkluisjes alleen voor de rijken?


Geplaatst op 14-07-2015

Bij ING moet iemand die een kluisje wil huren sinds juni maandelijks minstens 1.750 euro op de rekening krijgen. Voorheen was dat 1.000 euro. ANBO vindt de eis `absurd' zo was begin juli te lezen in het Algemeen Dagblad en enkele regionale kranten. Maar hoe zit het nu met de andere banken?

Geld of kostbaarheden opbergen

"Ouderen met AOW en/of een klein pensioen halen die inkomensnorm niet", stelt Liane den Haan directeur-bestuurder van ANBO. "Er zijn veel senioren die hun geld of kostbaarheden (tijdelijk) willen opbergen. Wat iemand op zijn of haar rekening krijgt zegt niets over vermogen."

Welke banken verhuren kluisjes?

Banken zijn terughoudend in het verhuren van kluisjes. Daar waar ING in principe open kaart speelt over de voorwaarden, bieden andere banken de faciliteit niet of niet meer en zijn de voorwaarden diffuus. Bij de RABO Bank waren in maart 70.000 kluisgebruikers en huren van een kluis is slechts
bij een paar vestigingen mogelijk. Voorwaarde is dat men Rabobankproducten moet afnemen. ABN Amro verhuurt geen nieuw kluisjes meer, maar bestaande klanten kunnen er wel gebruik van blijven maken zonder voorwaarden. SNS, ASN en Triodos verhuren geen kluisjes.

Zelf kluisje laten installeren

Opvallen is dat RABO klanten ook verwijst naar De Nederlandse Kluis, de grootste onafhankelijke aanbieder van professionele kluisruimte in Nederland. Voor de tarieven die daarvoor worden gevraagd kun je ook zelf een kluis laten installeren thuis. En kun je ten alle tijden daar gebruik van
maken.

Lees hier een korte inventarisatie over kluisje huren bij banken