Categorie T op het rijbewijs


Met ingang van 1 juli 2015 wordt het rijbewijs uitgebreid met een categorie T. Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg.

Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een LBT en een MMBS te besturen met een rijbewijs met de categorie T. Nu mag dit nog met een trekkercertificaat. Van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 is het mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Wat moet u
hiervoor doen?

Moet ik mijn trekkercertificaat omwisselen?

Voldoet u aan de onderstaande voorwaarden, dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende verlenging van uw rijbewijs.

Voorwaarden:

* U heeft een rijbewijs met categorie B die is afgegeven door de gemeente voor 1 juli 2015;
* De categorie B op uw Nederlands rijbewijs is niet ongeldig verklaard;
* U bent op het moment van de aanvraag van het rijbewijs 18 jaar of ouder.

Voldoet u niet aan de voorwaarden dan moet u uw trekkercertificaat omwisselen. De omwisseling van een trekkercertificaat naar een categorie T op het rijbewijs kan vanaf 16 jaar.

Belangrijk: als u na 1 juli 2015 slaagt voor categorie B en u bent nog geen 18 jaar, maar u wilt ook categorie T op uw rijbewijs bij laten schrijven dient u onderstaande procedure te volgen. Anders krijgt u alleen categorie B op uw rijbewijs.

Omwisselen trekkercertificaat

Zo wisselt u uw trekkercertificaat om:

1. Download het aanvraagformulier op de website van de RDW: www.rdw.nl. Vul het formulier volledig in en onderteken het.
2. Stuur het aanvraagformulier samen met het originele trekkercertificaat en een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar de RDW: Unit Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 HA Veendam.
3. De RDW beoordeelt uw aanvraag. U krijgt bericht per post.
4. Naast de aanvraag bij de RDW moet u ook een 'Eigen verklaring' invullen en indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR beoordeelt vervolgens uw `rijgeschiktheid'. Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van de CBR, www.cbr.nl;
5. Als u een positieve beoordeling van de RDW en het CBR per post heeft ontvangen, dan vraagt u het rijbewijs aan bij de gemeente.

Wissel op tijd om

U moet voor 1 juli 2016 de aanvraag voor een categorie T op het rijbewijs bij de gemeente indienen, anders kunt u uw trekkercertificaat niet meer omwisselen. De RDW raadt u aan om op tijd de omwisseling aan te vragen. Bent u te laat met omwisselen? De enige manier om dan de categorie T op uw
rijbewijs te krijgen, is door te slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Vanaf 16 jaar mag u aan het examen meedoen en krijgt u bij slagen de categorie T op het rijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Kosten

De omwisseling van uw trekkercertificaat bij de RDW is gratis. Voor de aanvraag van de `Eigen verklaring' bij het CBR en de aanvraag voor een nieuw rijbewijs bij de gemeente betaalt u wel.

Meer informatie

Meer informatie kunt u krijgen bij de RDW: over het omwisselen van het trekkercertificaat;
Bij het CBR: over de `Eigen verklaring';
Bij de gemeente: over het aanvragen van uw rijbewijs en algemene informatie.