24 maanden celstraf geeist voor man die flat in Overvecht dreigde op..


14 juli 2015 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk geeist tegen een 43-jarige man uit Utrecht voor een poging veroorzaken explosie, poging brandstichting en bedreiging op 9 april jl.

De 43-jarige man zorgde op 9 april voor veel ophef op de Nigerdreef in de Utrechtse wijk Overvecht toen hij dreigde het tien lagen tellende flatgebouw, waar hij in woonde, op te blazen. Toen deze donderdagochtend een deurwaarder met de politie bij de woning van de man arriveerde om de flat te
ontruimen vanwege een huurachterstand, roken zij een sterke gaslucht. Hierop alarmeerde de politie de hulpdiensten, terwijl de man de deur weer sloot.

Verdachte verklaarde op zitting dat hij de hele nacht niet had geslapen vanwege de aankondiging tot ontruiming. Stemmen in zijn hoofd zeiden hem van de flat springen, maar hij durfde niet. Vervolgens probeerde hij met een mes zijn polsen door te snijden, maar ook dit lukte niet. In de ochtend
koppelde hij de gasslang van het gasfornuis los waardoor gas zich door de woning verspreidde. Toen de politie binnenkwam hield hij een aansteker in zijn hand.

Voor het bewijs in deze zaak baseert de officier van justitie zich op de getuigenverklaringen en verklaringen van deskundigen op het gebied van explosiegevaar.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de bevindingen en adviezen van de psychiater en psycholoog. "Verdachte heeft een levensgevaarlijke situatie gecreeerd, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de medebewoners van de flat en voor de flat zelf.
Dat gevaar heeft hij op de koop toegenomen. Bovendien heeft de verdachte ook vele hulpbehoevenden, zoals gehandicapte kinderen en ouderen waaronder dementerende ouderen geschaad in hun toch al broze gezondheid en welbevinden," aldus de officier van justitie.

Gelet op de ernst van de feiten en de impact die het gehad heeft op de omwonenden, hulpdiensten en de politie eiste de officier van justitie 24 maanden celstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar met als bijzondere voorwaarden een meldplicht en een klinische
behandeling. Daarna een ambulante behandeling en verplicht meewerken aan ondersteuning op het gebied van wonen, werk en financien.

Deel dit op

*