Kaderbrief 2016. Financiele positie Bergen (L) bescheiden positief


Bergen behoudt de komende jaren haar gezonde financiele positie. Dat blijkt uit de kaderbrief 2016 waarin een doorkijk wordt gemaakt in het huishoudboekje voor de periode tot 2019.

De begroting vertoont als gevolg van de ontwikkelingen van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds vanaf 2017 een positieve tendens. Vanwege de bescheiden financiele positie heeft het college bij deze kaderbrief afgezien van nieuw beleid. Bij de begrotingsvaststelling 2016 in november
maakt de gemeente een nadere afweging.

Het meerjarenperspectief laat vanaf 2017 een bescheiden positief resultaat zien. De belangrijke bezuinigingen uit voorgaande jaren dragen hier aan bij omdat zij inmiddels in overgrote mate ingevuld zijn. Tevens is het grootste deel van het coalitieakkoord in uitvoering of gereed.
De uitvoering van de decentralisaties van zorgtaken blijft ook de komende jaren het belangrijkste financiele risico. De gemeentelijke reserves zijn echter van een zodanige omvang dat deze risico's voldoende zijn afgedekt.
Bij de omvangrijke transformatie van de drie decentralisaties levert de gemeente een maximale inspanning om deze voor de inwoner zou goed mogelijk in te vullen. Bergen blijft investeren in het sociale team, bouwt kennis per dorp op en maakt gebruik van mogelijkheden die zorg en welzijn
verbinden.
Bergen investeert in regionale samenwerking. De nieuwe taakvelden van de 3 D's zorgen voor een intensivering van deze samenwerking die zijn weerslag heeft gekregen in een gemeenschappelijke regeling.

De gemeente werkt nauw samen in het kader van de Oost West agenda, dat geresulteerd heeft in het rapport "Van achterland naar kloppend hart". De komende periode wordt tevens het tweede uitvoeringsprogramma van de regiovisie Bergen, Gennep Mook en Middelaar geconcretiseerd.

Ook de speerpunten 'Ondernemen met de Natuur' en `Sociale Cohesie', vastgesteld in de visie 2030, vormen belangrijke thema's in de kaderbrief 2016. Voor de besteding van de beschikbare gelden legt het college in deze kaderbrief een beknopt toetsingskader voor.

De gemeenteraad bespreekt de kaderbrief 2016 tijdens haar raadsvergadering van dinsdag 14 juli vanaf 19.00 uur in het gemeentehuis.