Afsluiting studiejaar Vronesteyn: een bijzonder jaar


Afsluiting studiejaar Vronesteyn: een bijzonder jaar 14-7-2015


Priesterwijding en diakenwijding op zaterdag 15 november 2014.

(Foto: J. Wouters)

Afscheid van rector Bakker, priesterwijdingen en diakenwijdingen

De afgelopen maand sloot Centrum Vronesteyn voor de priester- en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam het studiejaar af met de priesterstudenten (10 juli) en de diakenstudenten (18 juni).

Terugblikkend op het afgelopen studiejaar spreekt rector Broeders over het afscheid van zijn gewaardeerde voorganger rector Bakker. Rector Wim Bakker nam op zondag 4 januari afscheid, nadat hij acht jaar als spirituaal en twaalf jaar als rector verbonden was aan Vronesteyn.

Een zeer bijzonder jaar
Rector Broeders noemt het afgelopen jaar: "een zeer bijzonder jaar met de priesterwijding van Bouke Bosma en Bertran van Paassen, nieuwe herders voor het volk van God, vreugde in de Familia Dei, en de diakenwijding van Jos van Adrichem, Iwan Osseweijer en Frank Steiger."

Rector Broeders werd rector van Vronesteyn op 1 januari 2015. Hij is positief over de voorbije maanden: "Ik zag goede studieresultaten van de studenten en we zijn, onder meer tijdens de Orientatiedag in februari, in gesprek geweest met kandidaten voor het komende studiejaar. Ik geloof sterk
dat dit alles de vrucht is van intens gebed van zovele mensen die verbonden zijn met Vronesteyn en onze opleiding steunen."

Bij de afronding van het studiejaar vierden de priesterstudenten en diakenkandidaten de eucharistie met Mgr. Van den Hende en vonden eindejaarsgesprekken plaats van de bisschop met individuele studenten.

Priesters en diakens
"De Kerk als gemeenschap van geroepenen heeft steeds nieuwe priesters en diakens nodig ten behoeve van de voortgang van ons leven in geloof," zegt de bisschop bij de afsluiting van het studiejaar. "Priesters mogen in de gemeenschap van alle gedoopten Christus als hoofd van de Kerk present
stellen: door leiding te geven aan de hun toevertrouwde gemeenschappen, door de verkondiging van het geloof en de heiliging door het vieren van de sacramenten, in het bijzonder de heilige eucharistie. Diakens zijn geroepen om in de gemeenschap van de Kerk Christus te vertegenwoordigen als
dienaar van allen. Het gebed bij hun wijding spreekt van de `dienst van de tafels': als dienaar aan het altaar in de eucharistie en ten dienste van de mensen in nood."

Gesteund en gesterkt door de Heer
"Ik heb er vertrouwen in dat via ons diocesaan Centrum Vronesteyn ook in de komende jaren nieuwe diakens en priesters worden gevormd en opgeleid in de geest van het evangelie. Dit betekent dat je in het licht van de vreugde en de vrede van het geloof, de moeiten durft te aanvaarden die in de
praktijk op je weg komen als priester en als diaken, in het besef dat de Heer je in kracht van de heilige Geest blijft steunen en sterken bij de uitoefening van je dienstwerk met de genade van het wijdingssacrament," aldus de bisschop.