De das, een van de 29 beschermde dier- en plantensoorten in omgeving A27 en A1

14-07-2015

De te verbreden snelwegen A27 en A1 lopen dwars door het Natuurnetwerk Nederland. Rijkswaterstaat heeft de aanwezigheid van beschermde dieren en planten langs de weg goed in beeld gebracht voor het tracebesluit. In dat besluit heeft Rijkswaterstaat bovendien maatregelen opgenomen om de natuur te behouden en te versterken.

Das was bijna uitgestorven

Een voorbeeld is de das. Deze soort was in de omgeving van de A27 en A1 in de jaren '80 vrijwel uitgestorven. Dat kwam onder meer doordat veel dieren werden doodgereden op wegen. Door de aanleg van rasters en dassentunnels konden de dieren zich weer verspreiden. Op dit moment bevinden zich langs de A27 weer verschillende dassenburchten. Veel omwonenden zijn bezorgd over de dassenstand in hun omgeving. De das is met zijn zwart-witte snoet een aansprekend en tegelijkertijd mysterieus (nacht)dier. Het dassenonderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren geeft inzicht in de wijze waarop de dieren de omgeving van de A27 en A1 gebruiken. Daardoor kunnen tijdens de uitvoering van het project A27/A1 de juiste maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de dassen worden verstoord. Het verlengen van de bestaande dassentunnels onder de A27 gebeurt bijvoorbeeld in perioden dat dassen geen gebruik maken van de tunnels.

Onderzoek naar beschermde dieren en planten

Op een vergelijkbare manier als voor de das heeft Rijkswaterstaat ook de aanwezigheid van andere dieren en planten onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat er maar liefst 29 beschermde dieren- en plantensoorten leven in de omgeving van de A27 en de A1. Naast de das komen ook vleermuizen en reptielen veel voor in deze omgeving.

Oevers van de Eem

Ter hoogte van de Eembrug bestaan de oevers van de Eem op dit moment uit damwanden. Hierdoor kunnen dieren die in het water zijn gevallen niet meer uit het water komen, waardoor ze verdrinken. Ook kunnen dieren en planten die op de overgang van land naar water leven, zoals amfibieen en ringslangen, de oevers van de Eem niet gebruiken om de A1 te passeren. Met de provincie Utrecht heeft Rijkswaterstaat daarom afgesproken om de oevers aan te passen en de scherpe overgang te verzachten. De bedoeling is dat het voor dieren veiliger en gemakkelijker wordt om ter hoogte van de Eembrug de A1 te kruisen.

Natuur tijdens de aanbesteding

In mei is het project A27/A1 gestart met de aanbesteding. Vijf marktpartijen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de aanbestedingsprocedure. Rijkswaterstaat vindt het belangrijk dat de aannemer straks tijdens de uitvoering van het project oog heeft voor de omgeving, inclusief de natuur. Daarom zal Rijkswaterstaat de gegadigden tijdens de aanbesteding actief uitdagen om aantasting van natuur te beperken en natuurkwaliteit te verbeteren.