Medicijnontwikkeling, hoe kan het efficienter?

Nieuwe medicijnen ontwikkelen kost jaren; van de reageerbuis naar testen in de mens. In dit traject komt het regelmatig voor dat een middel dat in een eerste fase heel kansrijk leek, in een later stadium toch afvalt. Dit kost tijd en geld. Universiteit Leiden en het LUMC werken nauw samen om deze keten efficienter te maken.

Een kijkje in de keten

In het nieuwe wetenschapsdossier Efficiente Medicijnontwikkeling lees je hoe dit in zijn werk gaat en krijg je een fascinerend kijkje in de gehele Leidse keten van geneesmiddelenonderzoek.

Medici, farmaceuten, biochemici, scheikundigen en wiskundigen van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken nauw samen om bouwstenen en aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen te vinden, en het ontwikkelproces efficienter te maken. Dit werk levert belangrijke resultaten op. Leidse chemisch biologen onder leiding van dr. Mario van der Stelt ontdekten een nieuwe meetmethode om geneesmiddelenonderzoek te versnellen. Het LUMC start een grootschalige test van een veelbelovend medicijn tegen hoofdpijn.

Bestrijding van kankercellen

Hoe kun je tumorcellen zo effectief mogelijk uitschakelen? Het DNA-reparatiemechanisme lijkt een belangrijk mechanisme om de effectiviteit van de bestrijding van kankercellen met chemotherapie te vergroten. Om dit mechanisme te beinvloeden is fundamentele kennis over de werking van het DNA-reparatiemechanisme nodig. Haico van Attikum, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), richt zich in zijn onderzoek daarom op het ontrafelen van dit DNA-reparatiemechanisme.

Zo vroeg mogelijk ingrijpen

Voorkomen is beter dan genezen. Om te kunnen voorspellen wie ziek wordt, zoeken onderzoekers van het LUMC naar factoren die hier al in een vroeg stadium op wijzen. In de zogeheten NEO-studie worden bijna 7000 mensen met overgewicht gevolgd om voorspellende factoren te vinden voor de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten, nierfalen, artrose en longziekten. Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten gepubliceerd.

Meer informatie over het onderzoek binnen de keten van geneesmiddelenontwikkeling is te vinden in het wetenschapsdossier Efficiente Medicijnontwikkeling. Het dossier maakt deel uit van een serie dossiers over actueel Leids onderzoek dat de samenleving raakt.

Zie ook

* Wetenschapsdossier Efficiente Medicijnontwikkeling

* LUMC test veelbelovend medicijn tegen migraine

* Nieuwe meetmethode versnelt geneesmiddelenonderzoek