Masterclass door Douwe Jan Elzinga tijdens de Zomerraad

Op dinsdag 14 juli geeft Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, een masterclass over 'informatievoorziening en gemeenteraad'. Deze masterclass is onderdeel van de Zomerraad, een vierdaagse cursus voor raadsleden.

Elzinga: "Informatie is de kurk waarop gemeenteraden drijven. Bij de uitoefening van zijn nogal diverse taak moet de raad actief worden geinformeerd, maar moet de raad ook zelf allerlei informatie op kunnen vragen. Dit vraagstuk roept problemen op van allerlei aard en soort. Bestuurders vertellen graag rozengeur en maneschijn verhalen, waarbij uiteraard meer nadruk ligt op de voordelen van hun voorstellen dan op de nadelen. Een wethouder die de raad uitvoerig informeert over de minder positieve kanten van zijn voorstel moet nog worden geboren. Informatie is dus heel vaak selectief en gekleurd. Hoe kan de raad dan toch doorprikken? Welke rol speelt geheimhouding hierbij? Hoe zit het wettelijke regime in elkaar? En kunnen raadsleden informatie voor zichzelf houden of moet alle informatie worden gedeeld met andere raadsleden? En hoe zit het met de informatie over het zogenaamde verbonden bestuur?"

Zomerraad

De Zomerraad is speciaal voor raadsleden en biedt hen de gelegenheid om vaardigheden te trainen, kennis te vergroten en zich te laten inspireren door deskundige sprekers. De cursus vindt plaats van maandag 13 tot en met donderdag 16 juli 2015, bij ProDemos in Den Haag. Deelnemers kunnen de hele cursus volgen of een selectie maken van een of meerdere cursusdagen.