Besluitenlijst raadsvergadering 14 juli 2015


Besluitenlijst raadsvergadering 14 juli 2015

16 juli 2015

Raadsnota BI. 0150190 Jaarverslag en jaarrekening 2014

De raad heeft met algemene stemmen besloten het jaarverslag en jaarrekening 2014 vast te stellen.
CDA diende een motie in waarin het college verzocht wordt contact op te nemen met de Werkgroep Stadparken en alles in het werk te stellen om het wederzijds vertrouwen tussen Werkgroep en Gemeente te herstellen zodat de door zovelen gewenste uitkomst van de aanpak stadsparken als resultaat van
verbindend besturen veilig kan worden gesteld.
Deze motie is verworpen met de stemmen tegen van D66, Gemeentebelangen, VVD, Gezond Burger Verstand en Groen Brabant.



Raadsnota BI. 0150201 Saldobestemming jaarrekening 2014

De raad heeft besloten het positief rekeningresultaat over 2014 geamendeerd vast te stellen.

Gemeentebelangen, CDA, GBV en GroenLinks dienden een amendement in om 30.000 euro van het totale rekeningresultaat te bestemmen voor het alsnog verstrekken van activiteitensubsidies voor reeds ingediende subsidieverzoeken bestemd voor het 2e half jaar van 2015 en de beoogde storting in de
vrije reserve met ditzelfde bedrag te verlagen.
Het amendement is aangenomen met de stemmen tegen van D66, Groen Brabant en VVD.

Het geamendeerde voorstel werd aangenomen met de stemmen tegen van D66 en GroenLinks.

Gemeentebelangen, CDA, GBV en GroenLinks dienden een motie in waarin het college wordt verzocht:
o met voorstellen richting de raad te komen om de subsidieverordening van 25 januari 2012 en de van daaruit uitgewerkte beleidsterreinen zodanig te wijzigen dat nadere regels worden gesteld m.b.t. de verdeling van de activiteitensubsidies waarbij wordt voorkomen dat bij het ingaan van het 2e
halfjaar het subsidieplafond is bereikt;
o te bezien of het subsidieplafond per beleidsterrein dat als (activiteiten) subsidie is opgenomen in de goedgekeurde begroting toereikend is;
o te bezien of het tendersysteem (verdeelsysteem van (activiteiten) subsidies) waarbij aanvragen binnen een bepaalde periode moeten worden ingediend, waarna een beoordeling plaatsvindt en een rangorde wordt gemaakt, volgens welke rangorde verlening van de subsidie plaatsvindt voor zover de
beschikbare middelen dat toelaten nog wel voldoende valide is;
o te bezien of de bepaling (artikel 4.1:1) aanvraag activiteitensubsidie 1e half jaar voor 1 oktober en 2e halfjaar voor 1 april, nog wel valide is.

De motie is met algemene stemmen aangenomen.



Raadsnota BI. 0150239 1e Concernrapportage 2015

De raad heeft besloten de 1e concernrapportage 2015 vast te stellen.
De raad was zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming akkoord.



Raadsnota BI.0150278 Reconstructie rotonde bromtol

De raad heeft besloten dit onderwerp van de agenda af te voeren.

Raadsnota BI. 0150245 Toekomstige positie WAVA binnen de Participatiewet

De raad heeft met algemene stemmen besloten de nota `Toekomstige positie WAVA binnen de Participatiewet' vast te stellen en hiermee de volgende koers bepaald:
a. De uitvoering van de Participatiewet vindt zo dicht mogelijk bij de burger plaats en de regie hierbij ligt zoveel mogelijk bij de gemeente. Mede hierdoor, en door het feit dat de instroom in de Wsw per 1 januari 2015 is gestopt, zal WAVA (gefaseerd) moeten reorganiseren c.q. taken moeten
afstoten. Deze koers zou zich op de middellange termijn kunnen ontwikkelen naar een situatie waarin WAVA hooguit nog een voorziening beschut werk uitvoert voor de gemeenten.
b. In de eerste helft van 2016 zal een implementatieplan gereed moeten zijn waarin aan de orde te komen:
- een concrete schets per wanneer welke taken c.q. onderdelen van WAVA kunnen worden gereorganiseerd c.q. afgestoten, waarbij het uitgangspunt is dat dit op termijn zou kunnen leiden tot een situatie waarin WAVA alleen nog een voorziening beschut werk uitvoert;
- de gevolgen voor de huidige WAVA medewerkers;
- een gedegen financiele analyse, gebaseerd op basis van de dan actuele aannames;
- de acties die daarvoor van de individuele gemeenten worden verwacht.
c. De stappen die in het implementatieplan worden uitgewerkt bevatten go - no go momenten, zodat er voldoende mogelijkheden blijven om bij te sturen en keuzes aan te passen.
d. Vooralsnog kunnen de gemeenten met de bestaande SW-organisatie WAVA verder gaan. Dit betekent dat, naast de uitvoering van de reguliere Wsw, gemeenten hun re-integratie taken kunnen blijven uitbesteden aan WAVA. Voor wat betreft de uitvoering van re-integratie werkzaamheden en de
participatievoorziening beschut werk is de gemeente echter niet gebonden aan het inzetten van WAVA. Gedurende het ontwikkelproces kan dit ook gelden voor de uitvoering van de Wsw-dienstverbanden.



Raadsnota BI. 0150244 Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

De raad heeft besloten het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen tot het vaststellen van de Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
De raad was zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming akkoord.



Raadsnota BI. 0150259 Ontslag en benoeming lid Commissie Ombudsman

De raad heeft kennis genomen van het ingediende ontslag van de heer A.A.M.A.G. Buijs als lid van de Oosterhoutse Commissie Ombudsman en hem eervol ontslag verleend. Tevens heeft de raad de heer A.J.M. Ewalds benoemd als lid van de Commissie Ombudsman Oosterhout.



Raadsnota BI. 0150279 Gunning aanbesteding accountant

De raad heeft BDO Audit & Assurance B.V. formeel benoemd als accountant van de gemeente Oosterhout voor de periode 1 september 2015 tot en met 31 augustus 2018.

De raad was zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming akkoord.



Raadsnota BI. 0150290 Rapport Rekenkamer over de "Evaluatie Cultuurnota"

De raad heeft met uitzondering van Groen Brabant besloten het rapport van de Rekenkamer West-Brabant over de "Evaluatie Cultuurnota" te onderschrijven en ingestemd met de conclusies en aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek.



Raadsnota BI. 0150274 Vaststelling bestemmingsplan "Vrachelen / Krooneiland, herziening 4 (Vrachelsedijk 10)"

De raad heeft besloten het bestemmingsplan "Vrachelen / Krooneiland, herziening 4 (Vrachelsedijk 10), vast te stellen. Tevens heeft de raad besloten voor dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen.



Raadsnota BI. 0150243 Wijzigingsverordening Participatiewet 2015

De raad heeft besloten de wijzigingsverordening Participatiewet 2015, gemeente Oosterhout vast te stellen.
De raad was zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming akkoord.



Raadsnota BI. 150349 Benoeming nieuwe raadsgriffier

De raad heeft besloten de heer dr. E.C.A. Kaarsemaker per 1 oktober 2015 te benoemen tot raadsgriffier.

Motie Reconstructie rotonde bromtol
Partij van de Arbeid, GBV en GroenLinks dienden een motie in waarin het college wordt verzocht:
1. In het najaar van 2015 een aangepast voorstel aan te bieden aan de gemeenteraad waarin alle overwegingen uit het op 23 april 2013 aangenomen amendement en deze motie zichtbaar zijn verwerkt.
2. Verschillende opties nader bekeken worden (waaronder ook opties die in de zienswijzen aan de orde zijn geweest en waar de Stelvenseweg open zou blijven).
3. In het onderzoek aandacht te besteden aan de veiligheid voor de fietsers.
4. De resultaten van de inspraakavond van 7 juli 2015 evenals de inbreng van belanghebbende in dit voorstel te betrekken.
De motie is niet in stemming gebracht. De inhoud van de motie is door het college overgenomen.

Motie Overleg deelnemers Stichting Leergeld
SP, GroenLinks en CDA dienden een motie in waarin het college wordt verzocht met de deelnemende partijen te overleggen over oplossingen voor het exploitatietekort en te onderzoeken hoe de Stichting Leergeld haar werkzaamheden ook in de toekomst kan blijven voortzetten.
De motie is niet in stemming gebracht. De inhoud van de motie is door het college overgenomen.

Motie Onderzoek groene daken
SP en GroenLinks dienden een motie in waarin het college wordt verzocht onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de aanleg van groene daken effectief te bevorderen, waaronder onderzoek te doen naar de mogelijkheden om in samenwerking met direct betrokkenen, zoals huiseigenaren,
woningbouwcorporaties, verzekeraars en waterschap middels innovatieve groene daken projecten Oosterhout duurzamer te maken.
De motie is verworpen met de stemmen voor van SP en GroenLinks.

Motie Sportgala
GroenLinks diende een motie in waarin het college wordt verzocht in de begroting 2016 aan de beschikbare subsidie voor het Sportgala de niet gebruikte subsidie uit 2015 toe te voegen.
De motie is verworpen met de stemmen voor van GroenLinks, Groen Brabant en GBV.