Ik neem je mee, neem je mee op reis


Ied Mubarek, Gezegend feest

Den Haag, 20150717 -- Vandaag, morgen en overmorgen vieren heel veel moslims over de gehele wereld de afsluiting van de vastenmaand Ramadan. In de afgelopen maand hebben heel veel moslims niet gegeten, niet gedronken, niet gerookt en geen seksuele contacten gehad vanaf de dageraad t/m zonsondergang.

In Nederland was dit ongeveer vanaf 03.15 s’ nachts t/m 22.15 dus 19 uur lang, andere landen waar de zon eerder ondergaat, was het vasten korter maar daarentegen was het veel heter en hadden zij daardoor meer dorst.

In deze maand leer je uithouding- en doorzettingsvermogen en je leert baas over je eigen lichaam te zijn doordat je zelfdiscipline over je eigen lichaam uitoefent..

Hiervoor krijg je in deze wereld een veel gezonder lichaam terug. Mensen die bijvoorbeeld diabetes type 2 hebben kunnen in sommige gevallen aan het eind van de maand Ramadan met veel minder medicatie uitkomen, dan voor de Ramadan.

Het spirituele besef groeit dat ons lichaam meer is dan alleen een groot vat waar je eten en drinken in stopt en die je met je meesleept als een blok aan je been. Doordat je zoveel uren van de dag niet bezig bent met het vervullen van je primaire behoeftes, ontstaat er ruimte voor andere gedachtes.

Andere gedachtes en kanalen die in je geopend worden en waardoor je de nabijheid en Liefde van God makkelijker kunt ervaren.

De profeet Mohammed, vrede zij met hem, vaste ook buiten de Ramadan veel. Hij vaste bijvoorbeeld elke donderdag en maandag. De 13e, 14e, en 15e dag van elke maancyclus. Hij vaste zes dagen na de maand Ramadan en soms twee maanden lang achterelkaar voordat de Ramadan begon of in sommige heilige maanden vaste hij 10 dagen achter elkaar.

De kunst is om deze warmte en innerlijke tevredenheid en de lessen van nederigheid, bescheidenheid en geduld, die het vasten aan ons leert om deze gevoelens, ook buiten de Ramadan met je mee te nemen.

Met je mee te nemen op je levensreis en naar deze lessen ook de rest van het jaar buiten de vastentijden hierna te leven.

Een gezegend feest, Ied Mubarek aan iedereen toegewenst voor deze dag en de komende dagen.

Abdullah Haselhoef