Kleverige afscheiding uit bomen


De gemeente Leeuwarden krijgt veel meldingen binnen over kleverige afscheiding uit bomen. Dit komt vaak op auto's terecht en is erg vervelend.

Wat veroorzaakt het druipen van bomen?

De overlast wordt bijna altijd veroorzaakt door bladluizen. Zij halen hun voedsel, dat bestaat uit suikers, uit de bladeren. Het teveel aan suikers op scheiden ze weer af in de vorm van overtollige suikerwater. Deze kleverige substantie (honingdauw) wordt als erg vervelend ervaren, vooral op
auto's en meubilair. Het is geen hars, zoals soms wordt beweerd. Door schimmelgroei kan op honingdauw roetdauw ontstaan.

Wanneer en bij welke bomen komt het voor?

Bladluizen hebben voor berpaalde bomen voorkeur. Bekendste is de linde, maar ook de eik, esdoorn en beuk kunnen last van bladluis hebben. Van deze bomen zijn er inmiddels wel soorten die minder last van bladluis hebben.
Tussen mei en eind september is de overlast het grootst. Het weer heeft veel invloed op de mate van overlast. Bij warm weer hebben de bladluizen een enorme voortplantingssnelheid. Als er ook veel wintereieren gelegd zijn dan zullen er ook meer bladluizen zijn.

Wat doet de gemeente aan de overlast?

Chemische bestrijding doet de gemeente Leeuwarden niet, wij werken al vele jaren chemie vrij. Bovendien zijn die bestrijdingsmiddelen giftig en komen ze in aanraking met mensen en dieren. Het heeft ook een negatieve invloed op vlinders en bijen.
Bij een groot aantal bomen injecteert de gemeente Leeuwarden 1 keer per twee jaar in het voorjaar een soort biologisch preparaat met knoflook bij de wortelkluit. Dit wordt door de boom opgenomen. De plantsappen krijgen hierdoor een vieze smaak voor de luis, en die zal deze uiteindelijk
verdwijnen, en daarmee ook de honingdauw.

Door het relatief koele voorjaar is het middel dit jaar niet goed door de bomen opgenomen en is er kans dat er meer overlast is dan anders.

Natuurlijke vijanden

Vogels, bijen en lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis. Ook een goede plensbui doet het aantal bladluizen flink verminderen.

Hoe verwijder ik de honingdauw van de auto?

De honingdauw is op zich niet schadelijk voor de laklaag van auto's, maar het moet niet te lang blijven liggen. Met warm water wast u het er redelijk makkelijk van af.