Ministerraad van 17 juli 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 17/07/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 17 juli 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:

* Verhoging van de federale dotatie van de Duitstalige Gemeenschap

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Begroting Herve Jamar een voorontwerp van wet goed tot wijziging van de wet van 31 december 1983 tot hervorming van de instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap.
* Loonplafonds voor het pensioen van het vliegend personeel van de burgerluchtvaart

Op voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine keurt de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat aanpassingen doorvoert op het vlak van het pensioen van het vliegend personeel van de burgerluchtvaart.

* Aanpassing van het Sociaal Strafwetboek

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een voorontwerp van wet goed dat het Sociaal Strafwetboek en verschillende bepalingen van het sociaal strafrecht aanvult en wijzigt.

* Omzetting van de Europese richtlijn over de beroepskwalificaties

Op voorstel van minister van Economie Kris Peeters en minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus neemt de ministerraad akte van een nota rond de omzetting, de uitvoering en de opvolging van de Europese richtlijn 2013/55/EU met betrekking tot de beroepskwalificaties (richtlijn
BK), die tegen 18 januari 2016 moet worden omgezet.

* Globaal budget van de financiele middelen voor de farmaceutische specialiteiten voor 2015

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het globaal budget in 2015 vaststelt van de financiele middelen voor het hele Rijk voor de verstrekkingen inzake de farmaceutische specialiteiten
in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

* Planning van het medisch aanbod voor 2021

Op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block keurt de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat voor 2021 het maximum aantal geattesteerde kandidaten vastlegt dat toegang heeft tot een van de beroepstitels voorbehouden aan de beoefenaars van
de geneeskunde.

* Overheidsopdracht voor de uitbating van het Forensisch psychiatrisch centrum van Antwerpen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block de lancering goed van een overheidsopdracht voor de uitbating van het Forensisch psychiatrisch centrum van Antwerpen.

* Betaling van de vergoedingen voorzien in het sociaal akkoord dat betrekking heeft op de gezondheidssector

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het bedrag bepaalt voor de betaling van de vergoedingen voorzien in het sociaal akkoord dat betrekking heeft op de gezondheidssector.

* Financiering van de sociale akkoorden die betrekking hebben op de federale gezondheidssectoren

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat voor 2015 de bedragen vaststelt van de vergoedingen van de maatregelen die zijn voorzien in de sociale akkoorden die betrekking hebben op de
gezondheidssector en van de maatregelen die zijn voorzien in het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep.

* Aanpassing van de derdebetalersregeling

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de gevallen bepaalt waarin de derdebetalersregeling moet, kan of niet mag toegepast worden.

* Verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen: aanvullende vakantie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de aanvullende vakantie in het kader van de wet over de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

* Verhoging van het uitbetaalde bedrag van het gewaarborgd inkomen voor ouderen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine een voorontwerp van wet goed tot wijziging van de wet van 22 maart 2001 tot instelling van een inkomensgarantie voor ouderen.

* Diverse bepalingen inzake sociale zaken: nieuw horecabeleid - tweede lezing

De ministerraad keurt in tweede lezing een voorontwerp van wet goed houdende diverse sociale bepalingen.

* Benoeming van de directeur en de adjunct-directeur van het Centrum voor Cybersecurity Belgie

Op voorstel van eerste minister Charles Michel keurt de ministerraad twee ontwerpen van koninklijk besluit goed rond de benoeming van de directeur en de adjunct-directeur van het Centrum voor Cybersecurity Belgie.

* Deelname van een Belgische militair aan VN-operatie MINUSMA in Mali

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad akkoord met de deelname van een Belgische militair, tewerkgesteld in het Nederlandse `Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance Commando', aan de VN-operatie MINUSMA in Gao (Mali).

* Verlenging van de inzet van het trainingsdetachement in Bagdad, in het kader van de internationale coalitie tegen DAESH

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad akkoord met de verlenging van de inzet van het trainingsdetachement van zo'n dertig militairen in Bagdad, tot eind 2015, om deel te nemen aan de opleiding van de Iraakse veiligheidskrachten vanuit een beveiligde
plek.

* Inzet van Belgische instructeurs in Kinshasa voor de 'Groupement des ecoles superieures militaires'

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de inzet van drie Belgische instructeurs tijdens een periode van drie maanden in Kinshasa, in het kader van de steun aan het heropstarten van de 'Groupement des ecoles superieures militaires (GESM)'.

* Nato Communications and Information Agency en Shapehoofdkwartier in Casteau

In het kader van de bouw van nieuwe gebouwen in Casteau voor het Nato Communications and Information Agency (NCIA) en voor het Shapehoofdkwartier (New HQ SHAPE) heeft de ministerraad beslist, om ervoor te zorgen dat de gebouwen zo snel mogelijk ter beschikking zouden zijn, om het unieke
project NCIA/New HQ SHAPE op te splitsen in twee afzonderlijke projecten.

* Wijziging van de Spoorcodex

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Mobiliteit, belast met de Nationale Maatschappij voor de Belgische Spoorwegen, Jacqueline Galant een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de Spoorcodex wijzigt.

* Financiering van de Ombudsdienst voor Energie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Energie Marie Christine Marghem twee ontwerpen van koninklijk besluit goed rond de financiering van de Ombudsdienst voor Energie.

* Compensatie van de impact van de wijzigingen inzake de werkloosheidsreglementering aan de OCMW's

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus een ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de compensatie van de impact van de wijzigingen inzake de werkloosheidsreglementering aan de OCMW's.

* Verlaagd tarief inzake accijnzen voor aardgas gebruikt door sommige bedrijven

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een voorontwerp van wet goed dat de programmawet van 27 december 2004 wijzigt op het vlak van het verlaagd tarief inzake accijnzen voor bedrijven met een "energiebeleidsovereenkomst" of een "accord de
branche".

* Afschaffing van de alternatieve berekening van het cumulatieplafond bij de toekenning van het pensioen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de alternatieve berekening van het cumulatieplafond afschaft bij de toekenning van een rust- en overlevingspensioen.

* Bijkomende financiele middelen voor de inschakeling van risicogroepen - ingroeibanen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goed rond de toekenning van bijkomende middelen aan de sectoren die inspanningen leveren ten voordele van de inschakeling van risicogroepen en meer bepaald op het vlak van ingroeibanen.

* Overdracht van sommige opdrachten van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

De ministerraad keurt de overdracht goed van sommige van de opdrachten van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels (DIBISS) naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

* Fusie van het Kinderbijslagfonds van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels en het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag

De ministerraad gaat akkoord met het principe van de fusie door integratie van het kinderbijslagfonds van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels (DIBISS) en het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag (FAMIFED).

* Hernieuwing van het mandaat van administrateur-generaal en adjunct-administrateur-generaal van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters twee ontwerpen van koninklijk besluit goed met betrekking tot de hernieuwing van het mandaat van de titularis van de managementfunctie van administrateur-generaal en adjunct-administrateur-generaal bij de Rijksdienst voor
Arbeidsvoorziening (RVA).

* Oprichting van een gemeenschappelijke interne auditdienst binnen de federale overheidsdiensten

De ministerraad keurt een nota goed rond de oprichting van een gemeenschappelijke interne auditdienst (GIAD) tegen uiterlijk 1 januari 2016.

* Toekenning van subsidies voor de ondersteuning van de organisatie van evenementen in het kader van de Nationale Feestdag

Op voorstel van eerste minister Charles Michel gaat de ministerraad akkoord met de toekenning van drie subsidies ter ondersteuning van de organisatie van een aantal gratis evenementen voor het grote publiek in het kader van de Nationale Feestdag.

* Samenwerkingsakkoord met betrekking tot de eenmaking van de wijze waarop gerefereerd wordt naar adressen

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo een ontwerp van samenwerkingsakkoord goed tussen de federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot de eenmaking van de wijze waarop gerefereerd wordt naar adressen en de koppeling van adresgegevens.

* Commissie van experts voor de evaluatie van de antidiscriminatiewetten

Op voorstel van minister van Justitie Koen Geens en van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs keurt de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de samenstelling vaststelt van de commissie van experts die belast wordt met de evalutie van de wetten in het kader van
de bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie.

* Steun van Defensie aan de politie voor bewakingsopdrachten

Op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat de ministerraad akkoord met het behoud van de inzet van militairen op het terrein, in het kader van het protocolakkoord betreffende de steun van Defensie aan de geintegreerde politie voor bewakingsopdrachten.

* Verhoging van het bedrag van de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Personen met een Handicap Elke Sleurs een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het bedrag van de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap verhoogt.

* Verlenging van het schuldomzettingsakkoord tussen Belgie en Egypte

De ministerraad gaat akkoord met de verlenging van het schuldomzettingsakkoord tussen Belgie en Egypte.

* Hervorming van het Instituut voor de Nationale Rekeningen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie Kris Peeters twee voorontwerpen van wet goed die het Instituut voor de Nationale Rekeningen hervormen en het Interfederaal Instituut voor de Statistiek oprichten in het kader van de staatshervorming.

* Bevordering van de tewerkstelling in de sector van de champignonteelt

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goed rond de bevordering van de tewerkstelling in de sector van de champignonteelt.

* Hernieuwing van het mandaat van de administrateur-generaal bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters en minister van Sociale Zaken Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de hernieuwing van het mandaat van de houder van de managementfunctie van administrateur-generaal bij de Rijksdienst
voor Sociale Zekerheid.

* Hernieuwing van het mandaat van administrateur-generaal bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de hernieuwing van het mandaat van de houder van de managementfunctie van administrateur-generaal bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

* Blokkering van de prijzen van geneesmiddelen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie en Consumenten Kris Peeters en van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de prijsblokkering van geneesmiddelen die sedert 2009 is ingesteld wil verderzetten in
2015. Die maatregel moet de uitgaven in de gezondheidszorg beperken.

* Hervorming van de taksen in verband met uitvindingsoctrooien en aanvullende beschermingscertificaten
* Overheidsopdrachten voor Defensie

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met het opstarten van twee overheidsopdrachtenprocedures.

* Centraliseren bij de stad Brussel van buiten het Rijk opgemaakte akten van de burgerlijke stand

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de wet van 14 juli 1966 opheft betreffende sommige buiten het Rijk opgemaakte akten van de burgerlijke stand.

* Ontbinding van de NV Fedesco

Op voorstel van de minister belast met de Regie der Gebouwen Jan Jambon en de minister van Financien Johan Van Overtveldt keurt de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed waarbij aan de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij de opdracht wordt gegeven om de NV
Fedesco te ontbinden.

* Dossiers met betrekking tot de Regie der Gebouwen

De ministerraad gaat op voorstel van minister belast met de Regie der Gebouwen Jan Jambon akkoord met twee dossiers van de Regie der Gebouwen in Evergem en Moeskroen.

* Rechtstreekse bevraging van de Algemene Nationale Gegevensbank door sommige personeelsleden van de Dienst Vreemdelingenzaken

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de rechtstreekse bevraging van de Algemene Nationale Gegevensbank door de aangeduide personeelsleden van de Dienst Vreemdelingenzaken.

* Diverse bepalingen Binnenlandse Zaken - tweede lezing

Op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon keurt de ministerraad in tweede lezing een voorontwerp van wet goed over diverse bepalingen Binnenlandse Zaken.

* Benoeming van een lid van de Commissie voor boekhoudkundige normen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goed tot ontslag en benoeming van een lid van de Commissie voor boekhoudkundige normen.

* Opdrachten, samenstelling en werking van het Strategisch comite van de Kruispuntbank van Ondernemingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de opdrachten, de samenstelling en de werkingsregels van het Strategisch comite van de Kruispuntbank van Ondernemingen vastlegt.

* Tussenkomst van Finexpo in aanvragen voor exportkrediet

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem om twee aanvragen voor exportkrediet goed te keuren.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden