Wederom groen vinkje voor stomazorg in Havenziekenhuis

17 juli 2015

Opnieuw heeft het Havenziekenhuis een groen vinkje gekregen voor stomazorg. Ons ziekenhuis voldoet aan alle kwaliteitsnormen voor goede stomazorg als het gaat om goede zorg voor stomapatienten. Wat is een stoma en wat betekent dit vinkje voor onze stomapatienten?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Deze uitgang kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld om een darmdeel rust te geven, of blijvend als bijvoorbeeld de dikke darm moet worden weggehaald. "Het plaatsen van een stoma is een grote verandering in het leven, die met veel vragen en onzekerheden gepaard gaat," zegt stomaverpleegkundige Ingrid Sendar. "Daarom is goede stomazorg ook zo belangrijk."

Goed voorbereiden

"In ons ziekenhuis staat een veelzijdig team van specialisten klaar om patienten te helpen. Als stomaverpleegkundige bereid ik patienten in een aparte kamer goed voor op de operatie en op wat het dragen van een stoma inhoudt. Patienten kunnen ook zelf een keuze maken voor het stomamateriaal. Tijdens de opname ga ik dagelijks bij hen langs, zodat ze snel leren hoe ze met de stoma moeten omgaan. Met een permanente stoma komen patienten daarna jaarlijks op controle. Stomapatienten mogen mij bovendien altijd bellen, voor hulp of advies."

"Volgens de Stomavereniging Nederland levert het Havenziekenhuis uitstekende stomazorg. Daarom heeft deze vereniging ons een kwaliteitskeurmerk gegeven, het groene vinkje. Daar zijn we blij mee. Ondersteunen Mijn motto? Je kunt beter een leuk leven hebben met stoma dan geen leven zonder. Waar mogelijk ondersteunen wij onze patienten daarbij."

Meer informatie over de Stomapoli of kijk op www.stomazorgwijzer.nl