Aanleg nevengeul in de Kleine Weerd gestart

Uiterwaard en wandelpaden tijdelijk niet toegankelijk

17-07-2015

In opdracht van Rijkswaterstaat is aannemer Van den Herik/FL-Liebregts gestart met de herinrichting van de Kleine Weerd bij Maastricht. In deze Maasuiterwaard wordt een nevengeul aangelegd om de waterkwaliteit en hoogwaterveiligheid te verbeteren. Het gebied is tijdens de uitvoering en in de bouwvak met het oog op de veiligheid niet toegankelijk. Naar verwachting is de totale herinrichting eind september klaar.

De hoofdingreep is het graven van een nevengeul, die permanent met de Maas gaat meestromen. Vrijkomende grond wordt via een schip over het water afgevoerd. Verder wordt de uiterwaard ten oosten van de geul flauw afgegraven en komt er langs de Limburglaan een hoogwatervluchtplaats voor de grazende paarden.

Gezond, schoon water en hoogwaterveiligheid

De nevengeul en verlaagde uiterwaard helpen bij hoogwater het Maaswater af te voeren. En het ondiepe water in de geul vormt een gunstig leefmilieu voor riviergebonden planten en dieren. Een gezond ecosysteem helpt op zijn beurt het water schoon te houden. Rijkswaterstaat voert op tientallen plekken langs de Maas ingrepen uit die bijdragen aan gezonder en schoner water.

Wandelen

Het eiland dat ontstaat, wordt bereikbaar via een nieuw te bouwen brug. Voor wandelaars komen er half verharde wandelpaden, maar er mag natuurlijk ook vrij door het hele gebied worden gestruind.

Meer informatie

Bekijk de detailkaart (PDF, 876 kB) over de herinrichting van de Kleine Weerd, inclusief een impressie van hoe het gebied er straks uit komt te zien. Kijk ook op de projectpagina Maas: natuur(vriende)lijke oevers en uiterwaarden.