Gemengde gevoelens over Addis Action Agenda

"Ik verlaat Addis met gemengde gevoelens. Na dagen van onzekerheid, politiek gepingpong en onderhandelingen over onderhandelingen, was het risico dat ik de stad moest verlaten zonder slotverklaring groot. Uiteindelijk ben ik blij dat er een overeenkomst ligt. Al kon het wat mij betreft beter, veel beter, want ik zie een gebrek aan echte betrokkenheid en aan uitvoeringsplannen, " aldus Simone Filippini, directeur Cordaid.

Financing for Development

Wereldleiders, de wereldwijde donorgemeenschap en bedrijven waren van13 t/m 16 juli bijeen in Addis Abeba voor de derde International Conference on Financing for Development. Daar is onderhandeld over de inhoud en de financiering van de ontwikkelingsagenda na 2015.

Groot tekort in de Addis Action Agenda is dat de ondersteuning van ontwikkeling in landen wordt overgelaten aan de private sector zonder adequate waarborging. Overheden en internationale organisaties hebben een cruciale verantwoordelijkheid. "Ik daag overigens elk Nederlands bedrijf uit samen met ons te investeren in landen als Zuid Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek of Burundi, en de Nederlandse overheid om daarin steun te bieden. In conflict gebieden gaat echt geen bedrijf zomaar investeren en is langdurige hulp nodig om deze landen op te bouwen," reflecteert Filippini.

De verbetering ligt vooral in de sterkere samenwerking tussen overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten. Er zal creatief worden nagedacht over het stimuleren van investeringen en betrokkenheid van privaat geld. En het compromis over het belastingstelsel, is een goed stapje voorwaarts.

Cordaid had heel graag gezien dat de uitkomst bindend zou zijn. Dat is erg belangrijk, want hoe kunnen anders straks alle regeringen afgerekend worden op de realisatie van de afspraken? Er is weer prachtig papierwerk geproduceerd, maar de invulling van de overeengekomen afspraken blijft bij veel van dit soort bijeenkomsten elke keer weer achter.

Er was in Addis Abeba wel expliciete aandacht voor de relatie tussen fragiliteit, conflict, armoede, uitsluiting en onrecht. Cordaid is blij dat voortaan een vast percentage van 0,2% BNP, (ODA is totaal 0,7% BNP) gaat naar de meest fragiele, door conflict geteisterde gebieden. Daar moet zwaar geinvesteerd worden om echte veranderingen teweeg te brengen. Filippini: "8 van de 10 dollars voor humanitaire hulp gaat nu naar conflict gebieden. Als we niet keihard inzetten op ontwikkeling daar, ziet het plaatje er over 15 jaar nog hetzelfde uit."