ISIS eist aanval op Egyptisch fregat op

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 17/07/2015 om 11:26 / Tags: Egypte, Moslim Broederschap, Terrorisme

De Egyptische tak van ISIS, actief in de roerige Sinai provincie, heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de op donderdag 16 juli gepleegde raketaanval op een Egyptisch fregat in de Middellandse Zee. Het Egyptische leger zei in een verklaring dat de patrouilleboot militanten achtervolgde langs de kust van Rafah, een stad in Noord-Sinai, en een vuurgevecht met hen had. Het fregat vloog hierop in brand. De legerwoordvoerder Brig. Gen. Mohammed Samir gaf op FaceBook aan dat er geen doden onder de Egyptische militairen zijn gevallen.

De roerige Egyptische Noordelijke Sinai regio, waar Rafah is gevestigd, is een epicentrum van de oproerige Islamitische jihadistische groepen die een gewelddadige opstand hebben ingezet tegen de regering van president al-Sisi. De gewelddadigheden die aanvingen na het verdrijven van Moslim Broederschap president Mohamed Morsi in 2013, hebben sindsdien honderden levens gekost van Egyptische soldaten door de vele aanslagen die op hen zijn gepleegd.

Begin juli werden 21 Egyptische soldaten gedood tijdens meervoudige en gelijktijdige aanslagen op controleposten van het leger in de Noordelijke Sinai en de steden Sheikh Zuweid en Rafah. Hierop volgde dagenlange gevechten tussen jihadisten en het Egyptische leger, waarbij ruim 200 militanten werden gedood.

Woensdag deelde het Egyptische leger mee dat zijn troepen een zelfmoordaanslag met een autobom had verijdeld op een snelweg tussen Cairo en Suez. Deze poging werd eveneens opgeeist door de aan ISIS gelieerde tak in de Sinai. Op Twitter claimen zij dat het hen wel is gelukt om hierbij enkele Egyptische soldaten te doden. De Egyptische tak van ISIS is de meest dodelijke militante groepering in Egypte. Vorige week claimde de groepering nog de bomaanslag in Cairo op het Italiaanse consulaat.