Veni-subsidie voor jonge LUMC-onderzoeker

Veni-subsidie voor jonge LUMC-onderzoeker Naar overzicht

17 juli 2015 | NIEUWSBERICHT

Onderzoeker dr. Camiel Boon (Oogheelkunde) van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een Veni-subsidie van NWO toegekend gekregen. Deze subsidie is bedoeld voor jonge, talentvolle onderzoekers. Zij kunnen met dit geld hun onderzoeksideeen gedurende 3 jaar verder ontwikkelen.

Stress, steroiden en slechtziendheid

Dr. Boon gaat op zoek naar genetische factoren, de gevolgen op celniveau, en betere behandelingen voor een veel voorkomende oogziekte: centrale sereuze chorioretinopathie (CSC). CSC is een relatief veel voorkomende oogziekte die geassocieerd is met gebruik van corticosteroiden en stress (`managersziekte'). Er is weinig bekend over de ontstaanswijze en de behandelmogelijkheden zijn beperkt.

Veni

De Veni maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Dit financieringsinstrument biedt wetenschappers in verschillende stadia van hun carriere een mogelijkheid tot financiering. Wetenschappers die tot maximaal 3 jaar geleden zijn gepromoveerd kunnen een aanvraag voor een Veni-subsidie doen. De Veni-subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro. In totaal ontvangen dit jaar 161 wetenschappers een Veni.