Verplichte energie-audit voor grote ondernemingen

Gepubliceerd op: 16 juli 2015 | Gewijzigd op: 17 juli 2015

Alle grote ondernemingen in Nederland zijn verplicht een energie-audit uit te voeren. Het gaat om bedrijven met minimaal 250 medewerkers en 50 miljoen euro omzet per jaar. Zij hebben tot 5 december 2015 de tijd om met hun audit te laten zien wat hun besparingsmogelijkheden zijn. Het bevoegd gezag kan de audit opvragen bij bedrijven en ziet toe op de uitvoering van de verplichting op grond van de Wet milieubeheer.

Op 15 juli is de regeling Auditverplichting Energie Efficiency Richtlijn (EED) gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee komt Nederland tegemoet aan de EED, de Europese energie-efficientierichtlijn. Met de EED wil de Europese Unie het energieverbruik in Europa in 2020 met 20 procent verminderen en de uitstoot van schadelijke stoffen terugdringen. Ook de afspraken in het Energieakkoord voor Duurzame Groei sluiten aan op de EED-richtlijnen.

De Europese richtlijn wil met de energie-audits, bewustwording en inzicht in mogelijke energiebesparingsmogelijkheden creeren. Dit moet leiden tot het stimuleren van bedrijven en instellingen om meer maatregelen te treffen voor het besparen van energie.

Uitzonderingen

Voor veel grote ondernemingen geldt de termijn van 5 december niet omdat zij al standaard een audit uitvoeren. Zoals voor bedrijven die deelnemen aan de Meerjarenafspraak energie-efficientie 2001-2020 (MJA3) of de Meerjarenafspraak energie-efficientie ETS-ondernemingen (MEE). Maar ook bedrijven met een internationaal erkend energie- of milieubeheerssysteem hoeven deze energie-audit niet uit te voeren.

Audit en kosten-batenanalyse

De energie-audit stelt ondernemingen in staat om op een systematische manier hun energieverbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden in kaart te brengen. Naast deze vierjaarlijkse audit zijn ze volgens de nieuwe regeling verplicht om een kosten-batenanalyse uit te voeren bij investeringen in grotere stookinstallaties. Dat moet helpen om vaker hoogrenderende warmtekrachtkoppelingen en efficiente stadsverwarming en -koeling toe te passen.

Voer uw audit voor 5 december uit

Zorg ervoor dat u op tijd uw audit uitvoert. Hebt u hier vragen over? Bekijk de veelgestelde vragen inclusief het stappenplan over de regeling. Of neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer informatie

* Auditverplichting Energie Efficiency Richtlijn (EED)

Downloads:

* Veel gestelde vragen en antwoorden bij de auditverplichting van de EED. PDF document | 126,01 KB

Veel gestelde vragen en antwoorden bij de auditverplichting van de EED.pdf

* Tijdelijke regeling implementatie artikelen 8 en 14 Richtlijn EED PDF document | 264,74 KB

Tijdelijke regeling implementatie artikelen 8 en 14 Richtlijn energie-ef....pdf

Zie het origineel.