Nieuwe El Nino wordt sterk


20 juli 2015 - De nieuwe El Nino, die al eerder was aangekondigd wordt volgens de meeste klimaatmodellen sterk tot zeer sterk. Waarschijnlijk wordt het een El Nino zoals we eens in de twintig jaar meemaken.
El Nino- verwachtingen voor de komende maanden (bron: ECMWF)
El Nino- verwachtingen voor de komende maanden (bron: ECMWF)
Een El Nino is een sterke opwarming van het zeewater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Volgens klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI vormt de sterke westenwind van de afgelopen maanden langs de evenaar van de Westelijke Stille Oceaan de
belangrijkste aanzet tot een nieuwe El Nino.

Het opmerkelijk warme zeewater bij de evenaar heeft geen invloed op het weer in Nederland maar in andere delen van de wereld kunnen de weersomstandigheden de komende maanden behoorlijk afwijken.

Zo wordt in bijna heel Indonesie, langs de noordkust van Zuid Amerika en in het Caribisch gebied inclusief de Antillen de komende maanden minder regen verwacht dan gewoonlijk. Ook Centraal-Amerika blijft waarschijnlijk droger. In India wordt de moesson waarschijnlijk minder heftig. Langs de
evenaar van de Stille Oceaan tot aan de Galapagos eilanden en de kust van Ecuador wordt juist meer regen verwacht. Ook in het zuiden van Brazilie en Uruguay verwachten we meer regen dan normaal, evenals in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Door de zich ontwikkelende El Nino en het koelere water in delen van de Atlantische Oceaan wordt het een rustig orkaanseizoen boven de Atlantische Oceaan.

Meer informatie:
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/