Uitbreiding rijbewijs met categorie T


Met ingang van 1 juli 2015 is het rijbewijs uitgebreid met een categorie T. Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg.



Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een LBT en een MMBS te besturen met een rijbewijs met de categorie T. Nu mag dit nog met een trekkercertificaat. Van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 is het mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs.

In dit artikel leest u hoe u aan een categorie T op het rijbewijs komt en of het nodig is om uw trekke certificaat om te wisselen.

Moet ik mijn trekkercertificaat omwisselen?

Voldoet u aan de onderstaande voorwaarden, dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende verlenging van uw rijbewijs.



Voorwaarden:

U heeft een rijbewijs met categorie B dat is afgegeven door de gemeente voor 1 juli 2015;

De categorie B op uw Nederlands rijbewijs is niet ongeldig verklaard;

U bent op het moment van de aanvraag van het rijbewijs 18 jaar of ouder. Voldoet u niet aan de voorwaarden dan moet u uw trekkercertificaat omwisselen.



Omwisselen trekker certificaat

Zo wisselt u uw trekkercertificaat om. U kunt een aanvraagformulier downloaden via de site van de RDW ( Rijksdienst voor wegverkeer). Vul het formulier volledig in en onderteken het. Stuur het aanvraagformulier samen met het originele trekkercertificaat en een kopie van een geldig
identiteitsbewijs (Nederlands paspoort, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands rijbewijs of een EU/EER paspoort) naar de RDW. De RDW heeft een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u nodig om uw identiteit vast te stellen (Wet op de identificatieplicht). Het adres is: Unit
Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 HA Veendam.

De RDW beoordeelt uw aanvraag. U krijgt bericht per post.

Naast de aanvraag bij de RDW moet u ook een 'Eigen verklaring' invullen en indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Een eigen verklaring kost EUR 27,80. Deze eigen verklaring kunt u afhalen bij uw gemeente. Het CBR beoordeelt vervolgens uw `rijgeschiktheid'. Meer
informatie hierover kunt u lezen op www.cbr.nl.

Als u een positieve beoordeling van de RDW en het CBR per post heeft ontvangen, dan vraagt u het rijbewijs aan bij uw gemeente. U krijgt dan een rijbewijs met alleen de categorie T erop. Met dit rijbewijs mag u alleen een LBT en een MMBS besturen.

Wissel op tijd om
U moet voor 1 juli 2016 de aanvraag voor een categorie T op het rijbewijs bij de gemeente indienen, anders kunt u uw trekkercertificaat niet meer omwisselen. De RDW raadt u aan om op tijd de omwisseling aan te vragen. Bent u te laat met omwisselen? De enige manier om dan de categorie T op uw
rijbewijs te krijgen, is door te slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Meer informatie hierover vindt u op www.cbr.nl.

Kosten
De omwisseling van uw trekkercertificaat bij de RDW is gratis. Voor de aanvraag van de `Eigen verklaring' bij het CBR en de aanvraag voor een nieuw rijbewijs bij de gemeente betaalt u wel.