Bestrijding Aziatische tijgermug


Geplaatst: 20-7-2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start deze week met de bestrijding van exotische muggen op bedrijventerrein Noordersluis in Lelystad.

Tijgermug

Voorzorgsmaatregel

Tijdens een reguliere controle half juli is de Aziatische tijgermug wederom aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden op bedrijventerrein Noordersluis. Deze mug is daar in voorgaande jaren ook aangetroffen. Net als vorig jaar worden de direct omwonenden per brief door de gemeente en
de NVWA geinformeerd. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

Ongewenst

De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is ook zeer klein. Er is nog niemand in Nederland besmet geraakt met een tropische ziekte door de Aziatische tijgermug. De
beten van de mug kunnen wel hinderlijk zijn.

Structurele monitoring exotische muggen

De Aziatische tijgermug is aangetroffen tijdens reguliere monitoring van de NVWA. Met speciale muggenvallen en inspecties ter plaatse controleert de NVWA risicolocaties zoals Lucky-bamboo-bedrijven en importeurs van gebruikte banden op de aanwezigheid van exotische steekmuggen. Als hierbij
muggen worden aangetroffen gaat de NVWA direct over tot bestrijding om voortplanting en verspreiding te voorkomen. Hiervoor zet de NVWA middelen in die zowel larven als volwassen muggen doden. Op de website van de NVWA vindt u meer informatie over dit monitoringsprogramma.

Meer informatie

Meer informatie over de Aziatische tijgermug vindt u op de websites van de NVWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vragen

Voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met GGD Flevoland, team Infectieziektebestrijding via telefoonnummer 088-0029910. Heeft u andere vragen, dan kunt u contact opnemen met de NVWA via telefoonnummer 0900-0388 (lokaal tarief) of een e-mail sturen naar info@nvwa.nl.