Status cao-overleg VGZ | CNV Dienstenbond


Samen met de vakbonden FNV Finance en De Unie is CNV Dienstenbond in gesprek met VGZ over een nieuwe cao. Zorgverzekeraar VGZ wil haar wendbaarheid als organisatie vergroten. Dit willen zij bereiken door het verstreken van de vitaliteit en inzetbaarheid van haar medewerkers.

Door het vergroten van haar wendbaarheid, wil VGZ klaar zijn om voortdurend in te kunnen spelen op de veranderingen die haar klanten en omgeving van VGZ vragen. Onder ander de arbeidsvoorwaarden moeten bijdragen aan het vergroten van de vitaliteit en inzetbaarheid van de medewerkers. Ook vindt
VGZ het belangrijk dat medewerkers meer keuzeruimte krijgen om die arbeidsvoorwaarden te kiezen die passen bij hun persoonlijke situatie.

Participatie en co-creatie

De gesprekken die we nu voeren staan niet in het teken van alleen maar voorstellen van werkgever en vakorganisaties. In plaats van elkaar te overtuigen van elkaars voorstellen, delen we ideeen over de thema's op basis van co-creatie. Hierbij kijken we naar het totale arbeidsvoorwaardenbeleid
bij VGZ. Dus ook de onderwerpen die nu in de cao voor de Zorgverzekeraars zijn geregeld. Hierbij onderzoeken we in hoeverre het mogelijk is om de arbeidsvoorwaarden op maat te maken voor VGZ. De bedoeling is om te onderzoeken in hoeverre de huidige (kop-)cao VGZ verder uit te breiden en
uiteindelijk om te vormen naar een volledige bedrijfs-cao. VGZ heeft in dit proces voorgesteld om de veranderingen gefaseerd door te voeren.

We proberen in dit traject ook zoveel mogelijk medewerkers bij te betrekken. Helaas heeft onze vorige oproep voor de workshops op locatie onvoldoende animo opgeleverd. Toch zullen we naar verwachting in september naar jullie terugkeren in de vorm van een medewerkersbijeenkomst of workshops om
de cao onderhandelingen met jullie verder te bespreken.

Stand van zaken

In de eerste verkennende gesprekken met VGZ hebben we de volgende onderwerpen besproken:
o Mantelzorg: op welke manier kan VGZ medewerkers ondersteunen/stimuleren bij het invullen van mantelzorgtaken.
o Arbeidsduur: de mogelijkheden om het onderscheid tussen gemiddelde 34- of 36-urige werkweek te laten vervallen, met behoud van de arbeidsduur die individuele VGZ medewerkers nu hebben en een open mind ten aanzien van parttime werken.
o Beloningsbeleid: hoe te zorgen dat de beloningen binnen VGZ aantrekkelijk en marktconform zijn en blijven.
o R&O: hoe kan het beoordelingssysteem de Missie en ambitie van VGZ beter ondersteunen.
o Een `leven lang werken': hoe kan VGZ omgaan met opschuivende pensioenleeftijden en langer doorwerken. In het gesprek worden ook de huidige regelingen die maar voor een bepaalde doelgroep openstaan (bijv. wachtgeld en seniorenverlof) betrokken.

Eind augustus worden de gesprekken vervolgd en staan onder andere de volgende onderwerpen op de agenda:
o Ontwikkeling: op welke manier kan VGZ de ontwikkeling van medewerkers verder stimuleren.
o Doorstroom: hoe kan VGZ de interne doorstroom (horizontaal/verticaal) bevorderen.
o Sabbatical: kan dit onderwerp een positieve toevoeging vormen van de cao.
o cao benutten voor het verder stimuleren van Het nieuwe werken.
o Keuzemenu arbeidsvoorwaarden.

Vragen of informatie

Als je vragen hebt of je wilt nu al meepraten of het totale arbeidsvoorwaardenpakket, dan kun je mailen naar je bestuurder Robert Wonnink via r.wonnink@cnvdibo.nl. In het verdere traject zal ook de bedrijfsledengroep van CNV Dienstenbond binnen VGZ nauwer betrokken gaan worden.

Terug