Asbest gevonden? Eerst naar de gemeente!


Asbest gevonden? Eerst naar de gemeente!

De huizenmarkt trekt aan, er worden weer meer huizen verkocht en verbouwd. Wie een oud huis gaat slopen of verbouwen moet hierbij oppassen voor asbest. Dit materiaal is schadelijk voor uw gezondheid. Tot 1980 werd asbest veel gebruikt bij de bouw van huizen, maar daarna is ontdekt dat het
inademen van asbestvezels verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Sinds 2005 is daarom het (her)gebruik van asbest helemaal verboden.

Neem contact op met gemeente

Als u asbest ontdekt, neem dan eerst contact op met de gemeente. De gemeente kan u vertellen of u het asbest moet (laten) verwijderen of dat het verstandiger is om het te laten zitten. Daarnaast heeft u voor het afvoeren van asbest of asbestgelijkend materiaal een `mededeling' van de gemeente
nodig. Zonder deze `mededeling' mogen de medewerkers op de milieustraat het asbest bevattende bouw- en sloopafval niet accepteren. Aan het verkrijgen van deze mededeling of het storten op de milieustraat, zijn geen kosten verbonden.

Asbestgelijkend materiaal

Naast asbest en asbesthoudende materialen worden ook `asbestgelijkende' cementplaten in de bouw toegepast. Een voorbeeld hiervan zijn Eternit, ofwel NT-platen (NT = Nieuwe Technologie). Dit materiaal wordt tijdens de afvalinzameling en -verwerking op dezelfde manier behandeld als asbest omdat
het materiaal met het oog door de medewerkers van de milieustraat niet van asbest te onderscheiden is.

Asbest herkennen

U herkent asbesthoudende producten aan de vezelige structuur. Wit asbest, met een witte tot lichtgrijze kleur, is de meest gebruikte vorm van asbest. Alleen een microscopische analyse kan daadwerkelijk aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Neem dus geen risico. Ga in elk geval
nooit in asbest boren of zagen, of het op een andere manier bewerken. Daarbij komen vezels vrij die ingeademd kunnen worden.

Abest gevonden, wat nu?

* Neem altijd eerst contact op met de gemeente. De gemeente informeert u of u kunt volstaan met het doen van een sloopmelding of eventueel een omgevingsvergunning nodig heeft.
* Indien u voldoet aan de criteria voor een sloopmelding, ontvangt u van de gemeente een zogenaamde `mededeling'. U mag de sloopwerkzaamheden zelf uitvoeren indien u in bezit bent van deze mededeling.
* U dient asbest, asbesthoudend- en asbestgelijkend materiaal op de slooplocatie direct te scheiden van overige materialen.
* U verpakt het materiaal op de slooplocatie in goed afgesloten PE-zakken.
* Plak het pakket goed dicht met tape en maak het niet te zwaar. U moet het pakket zelf kunnen tillen om in de desbetreffende container te deponeren. Is het pakket te zwaar om door een persoon in de container getild te worden? Neem dan iemand mee die u kan helpen want op de milieustraat is
geen hef- of tilinstallatie aanwezig.
* Ook als u zeker weet dat u NT-platen verwijderd heeft, dient u toch u in bezit te zijn van een mededeling van de gemeente, zonder mededeling mag de milieustraat geen asbest of Eternit-platen accepteren!.
* U betaalt geen leges aan de gemeente en geen stortkosten op de milieustraat voor asbest, asbesthoudend en asbestgelijkend materiaal.