11 oproepen voor luxe verzuim in primair onderwijs


Publicatiedatum: 20 juli 2015
20 juli 2015 De gemeente gaat 11 ouders/verzorgers oproepen van wie hun kind om nog onduidelijke redenen niet op school is verschenen.

De gemeente Eindhoven gaat 11 ouders/verzorgers oproepen van wie hun kind op 15 of 16 juli om nog onduidelijke redenen niet op school is verschenen. De controle vond dit keer in het primair onderwijs plaats.

43 huisbezoeken

De gemeente is verplicht om toezicht te houden op de naleving van de Leerplichtwet. Die zegt dat ouders/verzorgers hun kinderen niet zonder toestemming van de schoolleiding buiten schoolvakanties op vakantie mogen nemen.

De controle was vooraf bij 63 basisscholen in Eindhoven aangekondigd, waaronder ook bij speciaal (basis)onderwijsscholen. Aan de scholen was gevraagd om bij Bureau Leerplicht van de gemeente te melden welke leerlingen zonder reden afwezig zijn of ziek waren gemeld. In totaal werden 59
leerlingen bij Bureau Leerplicht gemeld. De gemeente bezocht ook 23 scholen steekproefsgewijs om na te gaan of leerlingen afwezig waren. Op basis van de inventarisatie zijn 43 huisbezoeken afgelegd. 11 ouders/verzorgers van leerlingen moeten binnenkort verantwoording afleggen voor de
afwezigheid van hun kind(eren).

Minder oproepen

Het aantal meldingen en oproepen is in vergelijking met vorig jaar met de helft afgenomen. Vorig schooljaar meldden scholen de afwezigheid van 126 leerlingen en werden er 69 huisbezoeken verricht. 21 ouders/verzorgers moesten toen verantwoording afleggen voor de afwezigheid van hun kind(eren).
Als er sprake is van overtreding van de Leerplichtwet, kan de gemeente proces verbaal opmaken. De boete bedraagt EUR 100,- per kind per dag.

Wisselende vakanties

De actie maakt deel uit van de jaarlijkse controles luxe verzuim. De gemeente doet dit twee keer per jaar: een keer op basisscholen en een keer op voortgezet onderwijsscholen in de gemeente Eindhoven. Rondom welke vakanties de controles precies plaatsvinden, is wisselend. Dit kunnen de
voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie of kerstvakantie zijn.

Heeft u een opmerking over deze pagina? Geef het ons door.