Penning Jeroen Bosch 500 naar Kunstbiënnale in Korea

PERSBERICHT

Penning Jeroen Bosch 500 naar Kunstbiënnale in Korea

De penning ‘Jeroen Bosch 500’ van beeldend kunstenaar Tom Senders uit Rosmalen is verkozen om te worden geëxposeerd in de 9th Cheongju International Craft Biennale. Uit bijna 1000 inzendingen uit 33 landen is het werk geselecteerd voor deze internationaal befaamde tentoonstelling die gedurende zes weken ruim 500.000 bezoekers trekt.

Tom Senders spitste het ontwerpproces van de penning toe op de gedachte dat Jeroen Bosch de mensen een spiegel voor wilde houden. Bosch deed dat vaak door min of meer de wereld ‘op z’n kop te zetten’, Senders doet dit in zijn ontwerp door het gebruik van een holle zilveren spiegel. Aan beide zijden van de bronzen penning speelt de ontwerper een figuratief spel met de letters van JerOen en BOsch. Hij plaatst ze zodanig dat de O aan beide zijden samenvallen. In de uitsparing van die letter is de spiegel geplaatst, waardoor de aanschouwer zichzelf aan de holle zijde ‘op z’n kop’ ziet.

De penning heeft een klein dwarsvlakje, zodat deze rechtop kan staan. Aan de buitenzijde van het zijvlak liggen de jaartallen 1516 en 2016 verzonken en is het getal 500 opgelegd. Aan de binnenzijde (de kant waar de holle spiegel de beschouwer omgekeerd toont) is een omgekeerde wereldbol op een trechter (een attribuut dat Jeroen Bosch vaker gebruikte) afgebeeld en valt de tekst THE WORLD UP SIDE DOWN te lezen. De penning meet 74 x 74 x 22 mm en heeft een dikte van 3-5 mm. De doorsnede van de spiegel is 42 mm.

Bij de expositie verschijnt een catalogus van de uitverkoren objecten. De penning van Tom Senders dingt nog mee voor de prijzen die tijdens de opening van de Cheongju International Craft Biennale op 16 september worden uitgereikt. Cheongju is de hoofdstad van de Zuid-Koreaanse provincie Chungcheongbuk-do en telt circa 650.000 inwoners.

www.tomsenders.nl