ISIS beschuldigd van aanslagen in Gaza

in Israel / door Mike Durand / op 20/07/2015 om 15:09 / Tags: Gaza, Hamas, raketten

Gazastad is zondag opgeschrikt door zeker vier bomaanslagen gericht op zes voertuigen van topambtenaren van Hamas en haar militaire tak, de Islamitische Jihad. Er vielen geen doden, maar er was veel materiele schade aan huizen en auto's van plaatselijke Hamasambtenaren in de wijk Sheikh Rawdan. Volgens een woordvoerder van het nabij gelegen ziekenhuis zouden er twee lichtgewonden zijn gevallen, een jonge vrouw en een man.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog door niemand opgeeist. Volgens de Engelse krant The Independent zeiden getuigen dat ze op de plaats van de explosies een ISIS-vlag hadden gezien. Volgens een van hen, Khader Mahmoud, vonden de explosies vlak na zes uur in de ochtend plaats met slechts enkele seconden ertussen.

De militaire takken van Hamas, de Al-Qassam Brigades, en van de Islamitische Jihad, de Al-Quds Brigades, hebben aangekondigd dat zij actie gaan ondernemers tegen de bommenleggers. Zij zeiden dit in een gezamenlijk verklaring aan de Quds Press, een Palestijnse krant in Jeruzalem. 'Door zulke smerige daden zal onze rol in het verdedigen van onze natie, de verdediging van ons land en de voorbereiding op een grote confrontatie met onze vijand niet in gedrang komen verklaarden zij. 'Onze vijand is bekend en degenen die proberen om onze inspanningen te dwarsbomen in de strijd tegen de bezetting zullen bedrogen uitkomen.' De plegers van de aanslagen noemden zij 'verraders die de bezetting ondersteunen.'

ISIS heeft de afgelopen maanden de aanslagen op Hamas in Gaza opgevoerd, nadat deze een hardhandige campagne tegen vermeende ISIS-aanhangers is gestart. ISIS bracht kortgeleden nog een propagandavideo uit waar het Hamas omver dreigt te werpen, omdat de leiding zich teveel zou bezighouden met nationalistische en seculiere zaken en 'te slap' zouden handelen.