Peter Verkoulen benoemd als CEO Brightlands Smart Services Campus

Persbericht 20 juli 2015

Gezamenlijk persbericht APG, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg

Per 1 juli 2015 is Peter Verkoulen aangesteld als CEO van de Smart Services Campus in Heerlen. In zijn nieuwe rol is hij verantwoordelijk voor het management en de ontwikkeling van de nieuwe Campus, waaronder bijvoorbeeld ook het verder uitbouwen van het internationale partnernetwerk.

Doel van de nieuwe Campus is door interactie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemerschap een broedplaats te worden voor nieuwe bedrijvigheid, innovaties en talentontwikkeling op het gebied van smart services. Dat zijn ingenieuze product- en diensteninnovaties, gebaseerd op diverse data die met elkaar in verband worden gebracht door ICT. Slimme combinaties van gegevens moeten bijvoorbeeld leiden tot meer inzicht in de behoefte van klanten, het verhogen van de operationele efficientie en een verbeterde dienstverlening. De Smart Services Campus in Heerlen is een Brightlands campus. Brightlands is de overkoepelende naam voor de Limburgse campussen, waaronder ook de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus vallen.

Verkoulen heeft veel ervaring met strategische groeiprojecten op het snijvlak van IT en bedrijfsvoering. Tot voor kort was hij Senior Vice President bij Atos, waar hij binnen de directie verantwoordelijk was voor de grote, strategische (out)sourcing trajecten binnen de Benelux en Scandinavie. Tevens bouwde hij voor de ICT-dienstverlener de activiteiten in o.a. de energie- en publieke sector verder uit. Verkoulen was in het verleden ook werkzaam bij KPMG/EquaTerra en de Adviesdienst Verkeer & Vervoer van Rijkswaterstaat en was universitair docent bij de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven. Hij promoveerde in 1993 tot doctor in de Informatica/ Ontwerp van Informatiesystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De drie initiatiefnemers van de Smart Services Campus zijn verheugd over de aanstelling van Peter Verkoulen als CEO. "Peter brengt veel kennis mee van innovatieve technologieen en hoe deze economische meerwaarde kunnen opleveren voor organisaties en hun klanten. Daarnaast heeft hij een brede ervaring met strategische projecten zoals het op- en uitbouwen van organisaties en is hij een creatief denker. Met zijn ervaring kan hij ook bruggen bouwen tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs & onderzoek. Daarmee denken wij dat we de juiste man gevonden hebben om de ambitieuze Campus-plannen verder vorm en inhoud te geven," aldus Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken, namens de drie oprichters van de Campus.

Over de Smart Services Campus

Limburg en specifiek de regio Heerlen heeft een sterk cluster van financiele, administratieve en informatie-verwerkende bedrijven en instellingen als ABP, APG, AZL, CBS, de Belastingdienst, PNA Group, Obvion, Rabobank, PinkRoccade en Loyalis. Ook de diverse callcentra en de backoffices van grotere internationale bedrijven als DHV, Medtronic, Boston Scientific en DocMorris maken de regio tot een aantrekkelijke hotspot voor slimme diensten. In totaal werken er in Limburg circa 65.000 mensen in de zakelijke en financiele dienstverlening. Door een toenemend gebruik van digitale processen en mobiele apparatuur verandert de manier waarop allerlei administraties ontwikkeld en onderhouden worden.

Daarom namen Provincie Limburg, pensioenuitvoerder APG en de Universiteit Maastricht medio vorig jaar het initiatief voor het oprichten van een nieuwe campus, speciaal gericht op dit soort slimme diensten: een broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid, innovaties en talentontwikkeling. Tevens wordt als onderdeel van de campus een topinstituut gevestigd met de naam Expertise- en Innovatiecentrum Business Intelligence & Smart Services (BISS) waar onderwijs, onderzoek en ondernemen samen komen. De Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit werken hierin samen en hebben de intentie o.a. vier nieuwe opleidingen te ontwikkelen.

De eerste bewoners van de Campus zijn Accenture en Conclusion. Zij kondigden in maart hun komst naar de Campus aan en hebben inmiddels hun eerste medewerkers in Heerlen zitten.