St. Antonius start netwerkorganisatie voor kankerzorg

20 juli 2015, 14:00 uur.

St. Antonius, Rivierenland en Zuwe Hofpoort richten Netwerkorganisatie op rondom kankerzorg

Ziekenhuizen verbeteren kankerzorg Midden-Nederland

Specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland, Tiel en Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Woerden werken intensief samen als het gaat om de zorg voor patienten met kanker. Dit heeft nu geleid tot de oprichting van een netwerkorganisatie voor kankerzorg in de regio Midden-Nederland. De ziekenhuizen kunnen door de intensievere samenwerking kennis en vaardigheden eenvoudiger met elkaar delen, waardoor de patient sneller en beter geholpen kan worden. Door de betere cooerdinatie van kankerzorg kunnen de ziekenhuizen zorg op maat bieden.

Regionale samenwerking belangrijk

Voor sommige zeer complexe en weinig voorkomende kankerbehandelingen kan de zorg beter in een daarvoor gespecialiseerd ziekenhuis plaatsvinden. Ontwikkelingen op onder andere medisch en technologisch gebied maken nl. dat ziekenhuizen moeten voldoen aan steeds strengere eisen als het gaat om kankerzorg. Zo gelden er strenge kwaliteit- en volumenormen voor de behandeling van tumorsoorten. De drie ziekenhuizen bundelen binnen de netwerkorganisatie alle kennis en kunde op het gebied van kankerzorg en hebben besloten om in die gevallen waarbij het gaat om complexe en/of weinig voorkomende kankerbehandelingen deze behandelingen in het St. Antonius Ziekenhuis te doen. Voor een goede overdracht is regionale samenwerking tussen de ziekenhuizen dan van groot belang.

Gezamenlijk overleg over de patient

Binnen de netwerkorganisatie wordt multidisciplinair samengewerkt. Zo bespreken verschillende specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland in een multidisciplinair overleg gezamenlijk de zorg die een patient met kanker nodig heeft. Voor de patient heeft dat als voordeel dat hij een eenduidig advies krijgt doordat de deskundigen samen over zijn medische situatie na hebben gedacht. Deze vorm van samenwerken wordt in de komende tijd verder doorontwikkeld binnen de netwerkorganisatie.

Kwaliteitsimpuls voor kankerzorg in Midden-Nederland

De oprichting van de netwerkorganisatie levert voor de regio Midden-Nederland een grote kwaliteitsimpuls op. Het versterkt de infrastructuur voor onderzoek, onderwijs, opleiding en innovatie op het gebied van kankerzorg. Ook zal de kwaliteit verder toenemen doordat specialisten en andere bij kankerzorg betrokken disciplines kennis en vaardigheden met elkaar delen, werkwijzen rondom diagnostiek op elkaar afstemmen en behandelwijzen uniformeren. Daarnaast zal de netwerkorganisatie gaan investeren in eenduidige afspraken met huisartsen en andere verwijzers over verwijzing en terugverwijzing van patienten.

Uitkomsten van zorg meten

Patienten moeten kunnen kiezen voor de beste zorg. Inzicht kunnen geven in de resultaten van die zorg hoort daar volgens de drie huizen bij. Binnen de netwerkorganisatie zullen de ziekenhuizen de kwaliteit van zorg rondom kanker monitoren door met elkaar de uitkomsten van zorg te delen. Zo kunnen zij van elkaar leren en de zorg rondom kanker verder verbeteren.

Samen kunnen de huizen bijna alle zorg rondom kanker leveren. Voor specifieke onderdelen van diagnostiek of therapie die niet binnen het netwerk beschikbaar zijn, wordt samengewerkt met andere centra met aantoonbaar goede kwaliteit.