ILT inspecteert op verlichtingsproducten

Nieuwsbericht | 20-07-2015

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vanaf half juli 2015 bij lichtfabrikanten en -importeurs na of hun verlichtingsproducten voldoen aan de gestelde eisen. Daarbij kijkt de ILT o.a. of de producten voldoen aan de eisen van energie efficiency. Ook checkt de ILT of de informatie op de producten helder en voldoende is, zodat consumenten op de verpakking kunnen zien aan welke energie-eisen het product voldoet.

Fabrikanten en importeurs kunnen op verschillende manieren de controle op de energie efficiency van hun producten meenemen in de bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan metingen van producten of via een intern kwaliteitssysteem. Aan de hand van administratieve controles beoordeelt de ILT bij 40 fabrikanten en importeurs of ze dat voldoende doen. Daarnaast voert de inspecties waar mogelijk ook zelf metingen uit.

Fabrikanten of importeurs die de regels overtreden moeten rekening houden met maatregelen van de ILT. Bij een lichte overtreding is dat een waarschuwing, bij ernstigere overtredingen kan de inspecteur een last onder dwangsom opleggen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de zwaarte van de overtreding.

Ecodesign richtlijn

De ILT is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Ecodesign richtlijn waarin regels zijn opgenomen voor bepaalde producten die door importeurs en fabrikanten op de Europese markt worden gebracht.