Besluiten vergunning Milieu Service Zuid (22-07-2015)


RSS

Definitieve weigering vergunning

In oktober 2013 heeft Milieu Service Zuid (MSZ) een aanvraag ingediend voor een revisievergunning. Samengevat kwam de aanvraag er op neer dat MSZ grotere hoeveelheden afval op het terrein op wenste te slaan. Het college van burgemeester & wethouders van de gemeente Maasgouw heeft in een
ontwerpbesluit kenbaar gemaakt deze aanvraag te willen weigeren.

De 2 hoofdredenen om de vergunning te weigeren waren, kort gezegd:

1. Met de huidige vergunde hoeveelheden afval is het voor MSZ niet mogelijk gebleken een goede bedrijfsvoering te voeren. Een toename van de hoeveelheden afval is daarom niet wenselijk.
2. De hoeveelheid afval leidt tot een onaanvaardbare geuroverlast voor de in de directe omgeving gelegen bedrijven.

Tegen dit ontwerpbesluit heeft MSZ zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot een wijziging in het standpunt van de gemeente Maasgouw. Daarom wordt nu het definitief besluit genomen om de vergunning te weigeren. De documenten van deze weigering kunt u inzien via deze links:

Documenten

* Definitieve weigering revisievergunning (pdf, 52,6 mb)
* Geurrapport revisievergunning Milieu Service Zuid (pdf, 26,9 mb)
* Toetsing geurrapport (pdf, 4 mb)
* Controlerapport MSZ (pdf, 5,24 mb)
* Zienswijzen tegen ontwerpbesluit (pdf, 4,56 mb)
* Aanvulling zienswijzen tegen ontwerpbesluit (pdf, 990 kb)

Indien u het niet eens bent met het besluit kunt u beroep instellen bij de rechtbank Limburg. Voor de juridische procedure en de termijnen wordt verwezen naar het besluit.

Ontwerpbesluit gedeeltelijk intrekken vergunning 2007

In 2007 heeft de provincie Limburg een milieuvergunning verleend aan MSZ. De vergunning betrof het uitbreiden van de bouwwerken op het terrein van MSZ. Zo zouden er 6 droogtunnels gerealiseerd worden en een overkapping. Ook zou er een wijziging plaatsvinden in de maximale hoeveelheden afval.
In totaal zou de vergunde hoeveelheid afval op het terrein vrijwel gelijk blijven.

MSZ heeft de bouwwerken uit de vergunning echter slechts gedeeltelijk opgericht: er werden alleen 3 droogtunnels gebouwd. Indien de bouwwerken en milieuvergunning niet met elkaar in overeenstemming zijn dan volgt hier volgens de wet uit dat de milieuvergunning niet in werking getreden is. De
gemeente Maasgouw stelt zich dan ook op het standpunt dat de vergunning van 2007 niet actief is en dat de vergunning uit 2006 maatgevend is.

MSZ heeft vervolgens een verzoek ingediend om de vergunning uit 2007 gedeeltelijk in te trekken. Door het niet-gerealiseerde deel van de bouwwerken in te trekken, treedt het resterende deel van de aanvraag in werking. De wet biedt deze mogelijkheid. Het bevoegd gezag (nu: de gemeente Maasgouw)
moet dan toetsen of het gedeeltelijke intrekken geen negatieve gevolgen voor de omgeving heeft.

De consequenties van het intrekken zijn getoetst op de diverse milieuaspecten als geluid, geur etc. Gebleken is dat de effecten voor de omgeving voor en na de intrekking vrijwel gelijk zijn. De gemeente Maasgouw is daarom van plan om mee te werken aan het intrekkingsverzoek.

Net als bij de revisievergunning wordt ook bij dit intrekkingsverzoek eerst een ontwerpbesluit ter inzage gelegd. De documenten van dit ontwerpbesluit kunt u inzien via deze links:

Documenten

* Ontwerpbesluit gedeeltelijk intrekken veranderingsvergunning (pdf, 15 mb)
* Bijlage 2 bij ontwerpbesluit (pdf, 143 kb)
* Bijlage 3 bij ontwerpbesluit (pdf, 265 kb)
* Bijlage 4 bij ontwerpbesluit (pdf, 26,1 mb)
* Bijlage 5 bij ontwerpbesluit (pdf, 128 kb)

Het ontwerpbesluit ligt vanaf 22 juli 2015 gedurende 6 weken in papieren vorm ter inzage in het gemeentehuis in Maasbracht. Indien u het niet eens bent met het ontwerpbesluit kunt u een zienswijze indienen. Voor de juridische procedure en de termijnen wordt verwezen naar het besluit.