Franse boeren kondigen nieuwe blokkades aan


26 juli 2015, 19:43

Boze Franse boeren gaan opnieuw snelwegen blokkeren. Voorlopig zijn er nog geen blokkades op hypertoeristische routes aangekondigd, maar de VID houdt daar met het verloop van vorige week in het achterhoofd wel ernstig rekening mee.

Franse media melden dat boze boeren maandag de snelweg A81 tussen Le Mans en Rennes plat gaan leggen. De boeren in het westen gaan protesteren op appel van de regionale vakbond. Boeren in Bretagne, de Loirestreek en Normandie hebben hun steun toegezegd. Ook daar lijken nieuwe blokkades slechts
een kwestie van tijd. In de regio rond Straatsburg zullen zes bruggen over de Rijn tussen Frankrijk en Duitsland deels worden geblokkeerd. Het gaat onder meer om de belangrijke verbinding tussen Straatsburg en Duitsland. Ook willen boeren vrachtwagens die levensmiddelen vervoeren tegenhouden.

Meer acties lijken onvermijdelijk

Vorige week begonnen de acties eerst in het noordwesten. Uiteindelijk breidde het protest zich als een olievlek uit met als grootste vuistslag het platleggen van de Route du Soleil (A6/A7). De boeren staakten vrijdag hun protest om de grote vakantie-uittocht in het weekend niet te hinderen. De
leider van de boerenvakbond heeft de boeren zaterdag echter opgeroepen hun strijd niet op te geven. Nu boeren op diverse plaatsen gehoor geven aan deze oproep en het weekend voorbij is lijken meer snelwegblokkades onvermijdelijk.

Foto: (c) VID