Update na opening ovonde aan de Molenweg


Sinds maandag 29 juni j.l. is de ovonde aan de Molenweg opengesteld voor al het verkeer en inmiddels is ook de wegbewijzering geplaatst. De ovonde is een geheel nieuwe verkeersoplossing ten opzichte van de vroegere verkeerssituatie. Eerst stonden weggebruikers vaak voor een rood stoplicht, nu
is het mogelijk om veilig de ovonde op te rijden. Dat was in het begin even zoeken naar de goede richting en rijstroken, maar inmiddels lijkt een groot deel van weggebruikers gewend te zijn aan de ovonde. Voor de gebruikers van de busdiensten is aan beide zijden van de Molenweg (oostzijde)
bushaltes geplaatst en voorzien van o.a. fietsenstallingen. Verder is ook de Nieuwstraat weer in zijn geheel opengesteld voor alle verkeer.

Binnenkort vervangen we nog de openbare verlichting door energiezuinige LED verlichting, die we zowel in de Nieuwstraat als in de Molenweg gebruiken. Daarmee stemmen we de verlichting af op de nieuwe verkeerssituatie en de asfaltverharding. Deze verharding bestaat uit een nieuw soort
reflecterend asfalt.

De reflectiewaarde van de toegepaste toplaag is groot en heeft een aantal voordelen ten opzichte van de gewone asfalttoplaag die we meestal gebruiken. Deze voordelen zijn o.a.:

* Energiebesparing want door het reflecterend vermogen is er minder verlichting vanuit de openbare verlichting nodig.
* Minder kans op spoorvorming want in de zomer wordt de asfaltconstructie ca. 10 graden minder warm.

Om de verkeersveiligheid te optimaliseren zijn er in de Nieuwstraat (nabij de aansluiting Willibrorduslaan/Bisschop Rythoviusweg) hagen geplant. De bermen van de Nieuwstraat zijn ingezaaid met een bloemenmengsel. Om de bermen te beschermen is er tijdelijk een beperkte afrastering geplaatst.

In het najaar worden er nog bomen geplant. Hiervoor zijn nu al stukken ingezaaid met een bloemenmengsel en afgezet met draad en paaltjes om vernieling te voorkomen. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen nog enigszins beperkt in ruimte. Dit is na het planten van de bomen (in het najaar) verholpen.
Ook de bermen en het binnenterrein van de ovonde zijn al ingezaaid en in het najaar volgt de aanleg van de beplanting.

Het grondwerk en de aanleg van de riolering in het Mortelveld is afgerond. De verharding van graskeien wordt na de bouwvakvakantie verder uitgevoerd. Er resteert dan nog het afwerken en inzaaien van het complete Mortelveld.