Vraag aan het sociaal team: Hoe kan ik hulp bij het huishouden aanvr..


woensdag 29 juli 2015

* [IMG]

In Coevorden kennen we twee vormen van ondersteuning voor een schoon en leefbaar huis; algemene schoonmaakhulp en hulp bij het huishouden.

Algemene schoonmaakhulp

Inwoners met een beperking, die niet meer goed in staat zijn om zelf het huis schoon en leefbaar te houden, kunnen een beroep doen op de gemeente. Een medewerker van de gemeente gaat dan samen met de aanvrager kijken welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn. Eerst kijken we wat iemand zelf
nog kan en waar het sociale netwerk kan helpen.

Hulp bij het huishouden

Soms heeft iemand een dusdanige beperking dat iemand ook niet meer zo goed aan kan geven wat er precies schoongemaakt moet worden. Op dat moment kan iemand niet meer goed de regie voeren over het eigen huishouden. Hiervoor heeft de gemeente een andere voorziening; hulp bij het huishouden. Dit
is een maatwerkvoorziening en wordt geindiceerd in uren. Hiervoor betaalt de client een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

De gemeente Coevorden heeft voor beide soorten hulp contracten gesloten met TSN, Arlero Thuiszorg en De Nieuwe Zorg Thuis.

Minimum inkomen

De gemeente Coevorden heeft besloten dat inwoners die een laag inkomen hebben, geen eigen bijdrage hoeven te betalen voor algemene schoonmaakhulp. Inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum komen hiervoor in aanmerking. 120% procent van de bijstandsnorm is:

* Gehuwd/samenwonend EUR 1635
* Alleenstaand EUR 1145
* Alleenstaande ouder EUR 1470

Aanvragen

U kunt een aanvraag voor algemene schoonmaakhulp of hulp bij de huishouding digitaal aanvragen of door te bellen met de Publieksservice, telefoon 14 0524.