Achtergelaten konijn en katten onder de vlooien

Op dinsdag 28 juli heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een konijn en een kat in bewaring genomen. De dieren waren zonder verzorging achtergelaten in een woning in Zoetermeer en bleken onder de vlooien te zitten, met name voor het konijn kan dit fataal zijn. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze verzorgt en tegen de vlooien behandeld worden. De eigenaresse draait op voor de gemaakte kosten en kan een proces-verbaal van de LID tegemoet zien.

De zaak kwam aan het rollen na een melding via meldpunt 144. Een agent van de dierenpolitie ging samen met de LID-inspecteur poolshoogte nemen. De bewoonster bleek op vakantie te zijn gegaan zonder iets te regelen voor de huisdieren, een konijn en twee katten. Een bezorgde buurtbewoonster had tijdelijk de zorg voor de dieren op zich genomen, maar werd geconfronteerd met een vervuilde woning waar een ware vlooienplaag aan de gang was. Hierdoor kan zij niet langer voor de dieren zorgen.

LID-inspecteur Erik Goemans: "Dit is het gevolg van maanden lang onthouden van de nodige zorg, verschrikkelijk. Een konijn houdt zo'n plaag niet lang vol, je zag de vlooien gewoon over het dier heenlopen". (zie video op Youtube: https://youtu.be/B2ICX1GoZdk)

Er is vervolgens een verzoek achtergelaten voor een eventuele verzorger om contact op te nemen met de politie, maar dit gebeurde niet. De volgende dag is er na toestemming van RVO.nl* overgegaan tot het in bewaring nemen van de dieren. Het konijn en een van de katten konden gisteren meteen mee. De tweede kat wist te ontsnappen wordt zo snel mogelijk gevangen. De dieren worden ondergebracht bij een opvangadres waar ze goed verzorgd worden en een behandeling tegen vlooien krijgen. Alle gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaresse en zij kan na terugkeer van haar vakantie een proces-verbaal van de LID tegemoet zien.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.