Israelische soldaten krijgen Nederlands uniform

in Nederland / door Mike Durand / op 29/07/2015 om 10:19 / Tags: Obama, VS

Het Israelische leger krijgt binnenkort net als die van Saoedi-Arabie en Abu Dhabi gevechtspakken van een speciale stof die is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. Dit zei topman Loek de Vries van Textielbedrijf Koninklijke TenCate in Almelo vorige week in de Telegraaf. De stof die TenCate ontwikkelde heet Defender(R) M en is al sinds 2007 in gebruik bij Amerikaanse grondtroepen in Irak en Afghanistan. De uniformen die ervan zijn gemaakt bieden uitzonderlijke bescherming tegen vuur en hitte, maar zitten toch comfortabel.

Het Nederlandse bedrijf spint garen bij de modernisering van de legers in het Midden-Oosten die samenwerken in de strijd tegen de terroristen van ISIS, zoals in Jemen. TenCate levert al een speciale variant van de Defender(R) M aan het leger van Abu Dhabi en binnenkort zullen de legers van Saoedi-Arabie en Israel ook uniformen van deze stof gaan dragen. Dit was tot voor kort onmogelijk, omdat de VS TenCate verbood om de stof ook aan andere landen te leveren. Maar onder het bewind van president Obama zijn de defensie-uitgaven flink gedaald en werd de omzet van TenCate 'zo goed als nul'. Door het concurrentiebeding van de Amerikanen zat het Nederlandse bedrijf toen klem, terwijl de vraag in de rest van de wereld naar de speciale stof juist enorm groeide.TenCate huurde toen een Amerikaanse lobbyist in die onder President Clinton minister van Defensie was, en dankzij zijn inspanningen werd het concurrentiebeding volgens De Vries opgeheven.

Nederlandse soldaten hebben overigens tot maart 2014 geen uniformen van de stof Defender(R) M gehad. Zij moesten het doen met goedkope stof uit China. In januari 2014 leidde dit tot veel discussie, toen de vakbond voor Burger- en Militair defensiepersoneel wilde dat Nederlandse soldaten die op missie naar Mali gingen gevechtspakken van de stof van TenCate zouden krijgen. Defensie was na testen door TNO van mening dat de Chinese pakken aan alle eisen voldeden.

Vakbondsvoorzitter Jean Debie noemde het onbegrijpelijk dat de Nederlandse uniformen niet werden gemaakt van deze stof, die toch een Nederlands product is. Volgens hem ging het alleen om de prijs en zegt het genoeg dat 'Amerikanen, die voor hun defensie bijna uitsluitend werken met eigen industrie, dit bedrijf uit Almelo kiezen'.