Jonathan Pollard na 30 jaar waarschijnlijk vrij

in Ander nieuws / door Mike Durand / op 29/07/2015 om 11:40 / Tags: Obama, Palestijnen, VS

Jonathan Pollard, die in Amerika tot levenslang veroordeeld werd wegens spionage en het verkopen van defensiegeheimen aan Israel, komt waarschijnlijk vervroegd vrij. Geruchten over zijn vrijlating staken de kop op na een publicatie in het Wall Street Journal van vrijdagavond 24 juli.

Maandag zei de Amerikaanse Advocaat-generaal Loretta Lynch dat Pollard lang genoeg in de cel heeft gezeten. Anne Pollard, zijn ex-vrouw, wil dat de Israelische regering de best mogelijke advocaat inhuurt om hem bij te staan in de hoorzitting die voor november staat gepland. De regering Obama en het Openbaar Ministerie hebben aangegeven dat zijn vrijlating vrijwel zeker is. Volgens de wetten die golden toen Pollard werd veroordeeld, is het regel dat hij in aanmerking kan komen voor voorwaardelijke vrijlating na het uitzitten van 30 jaar van zijn straf. Dat is in november het geval.

Dit betekent overigens nog niet dat hij met zekerheid vrij zal komen. Eerst moet hij voor de Federale verschijnen die daarover oordeelt. Op de website van het Amerikaanse Bureau van het gevangeniswezen staat dat deze commissie op 21 november zijn gevangenis zal aandoen.

Sinds Ronald Reagan hebben alle Amerikaanse presidenten, Republikein en Democraat, zich tegen de vrijlating van Pollard verzet. Ook nu nog is er veel kritiek te horen op de vervroegde invrijheidstellin. De Republikeinse Senator John McCain spreekt over `desperate diplomatie'. Uit Democratische hoek komt de kritiek van Dianne Feinstein, die de vrijlating van Pollard alleen wenst wanneer er een vredesovereenkomst wordt gesloten tussen Israel en de Palestijnen.

Pollard werd in 1985 opgepakt en in 1987 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het spioneren voor Israel. Hij kon de informatie bemachtigen omdat hij in de jaren '80 voor de Amerikaanse inlichtingendienst van de Marine werkte. De door Pollard geleverde informatie maakte het de Israelische luchtmacht mogelijk om het Palestijnse hoofdkwartier in Tunis te bombarderen. De Amerikaan bekeerde zich tijdens zijn gevangenschap en werd orthodox joods. In 1995 ontving hij het Israelisch staatsburgerschap.

In Israel wordt al tientallen jaren gestreden voor de vrijlating van Pollard. Benjamin Netanyahu, de huidige Israelische premier, bezocht Pollard in 2002 in zijn Amerikaanse cel.