Blauwalgen in Elfenmeer (Herkenbosch): waterschap geeft negatief zwe..


Blauwalgen in Elfenmeer (Herkenbosch): waterschap geeft negatief zwemadvies

30 juli 2015

Waterschap Roer en Overmaas heeft giftige blauwalgen aangetroffen op zwemlocatie Elfenmeer in Herkenbosch. Bij deze locatie is inmiddels het bord "Negatief zwemadvies" geplaatst.

Het waterschap en de beheerders van de zwemgelegenheden blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalgen is verdwenen, worden de borden verwijderd.

Toezichthouder Limburgse zwemgelegenheden

Waterschap Roer en Overmaas, toezichthouder van de Limburgse zwemgelegenheden tussen Eijsden en Roermond, adviseert toeristen en recreanten niet te zwemmen in wateren waarin blauwalgen voorkomen, in het belang van hun eigen gezondheid en veiligheid. Blauwalgen kunnen bij mensen die hiermee in
aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of voetje baden, leiden tot oog- en huidirritaties en/of maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als zij in dit water zwemmen of ervan drinken.

Gezond & veilig zwemmen

Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiele zwemgelegenheden op hygiene en veiligheid. Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan.
Ze zijn herkenbaar aan informatieborden.

Meer informatie

Op www.zwemwater.nl, www.overmaas.nl/inwoners/inwoners/zwemwater/ en op NOS teletekstpagina 725 is meer actuele informatie te vinden over zwemmen in oppervlaktewater in Limburg.

Vuilwaterwacht / Klachten

Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met het Meldpunt Water: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.

Waterschap Roer en Overmaas werkt in Zuid- en Midden-Limburg aan droge voeten, veilige dijken, voldoende en schoon water.