Waarschuwing blauwalgen bij Dagstrand De Maasterp (zwemplas Dilkensp..


Waarschuwing blauwalgen bij Dagstrand De Maasterp (zwemplas Dilkensplas) in Ohe en Laak

30 juli 2015

Waterschap Roer en Overmaas heeft op donderdag 30 juli 2015 een waarschuwing voor blauwalgen afgegeven bij Dagstrand De Maasterp (zwemplas Dilkensplas in Ohe en Laak. Er zijn inmiddels waarschuwingsborden geplaatst.

Waterschap Roer en Overmaas, toezichthouder van de Limburgse zwemgelegenheden in oppervlaktewater tussen Eijsden en Roermond, adviseert toeristen en recreanten niet te zwemmen in wateren waarin blauwalgen voorkomen, in het belang van hun eigen gezondheid en veiligheid.

Blauwalgen

Blauwalgen kunnen bij mensen die hiermee in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of voetje baden, leiden tot oog- en huidirritaties en/of maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als zij in dit water zwemmen of ervan drinken.Het waterschap en de beheerder blijven
de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalg is verdwenen, worden de borden verwijderd.

Gezond & veilig zwemmen

Het Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiele zwemgelegenheden (hygiene en veiligheid).
Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan. Ze zijn herkenbaar aan informatieborden.

Zwemwater app en Zwemwater.nl

Op zwemwater.nl staan altijd de meest actuele gegevens van onze officiele zwemlocaties. Ook is er een handig app ("Zwemwater") om te raadplegen. De actualiteit van het zwemwater staat ook vermeld op NOS teletekstpagina 725.

Vuilwaterwacht / Klachten

Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met de Vuilwaterwacht: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.