Boerenprotesten vrijdag: wat weten we nu?


30 juli 2015, 21:37

Veel mensen vragen zich af of er vrijdag opnieuw boerenprotesten zullen losbreken in Belgie en Frankrijk. Hieronder een korte uitleg wat wij nu weten en verwachten.

Belgische media melden dat de meeste acties daar nu uitdoven. De Vlamingen hebben laten weten voorlopig geen grote acties meer te plannen. Ze willen eerst in overleg treden. De Waalse boeren hebben zich nog niet expliciet uitgesproken. Momenteel vinden er echter in Wallonie ook geen grote
wegblokkades meer plaats. Alleen de kruising N57/N7 is dicht iets ten oosten van Ath. De Waalse boeren blijven actief, maar we verwachten voor morgen geen grote hinder op snelwegen.

Frankrijk

In Frankrijk wordt er sinds vanavond 20:00 uur rond Le Mans geprotesteerd op de A11, A28 en A81. Vrachtwagens zijn bij deze filterblokkades opnieuw het doelwit. Het overige verkeer mag passeren, en dat gaat nu vlekkeloos. Het is nog onzeker of de acties daar zo relatief mild blijven als nu. In
de rest van Frankrijk blijft de situatie ook onzeker. Vandaag dook de grootste actie spontaan op: weggebruikers bij Arles worden al 5 uur lang opgehouden door boze boeren op de A54. Spontane acties blijven mogelijk. We blijven het volgen.

Foto: (c) VID