Plasproblemen? Er is iets aan te doen

30 juli 2015

Urologe Josien van Montfrans: "Een overactieve blaas komt bij veel mensen voor, sommigen hebben er al jaren last van. De oorzaak is bij iedere patient anders. Iemand kan een blaasontsteking hebben, maar er kan ook sprake zijn van een blaasafwijking, zoals poliepen of blaasstenen. Bij vrouwen kan de baarmoeder te veel tegen de blaas aandrukken, waardoor deze in de knel komt en overactief wordt. Meestal is de oorzaak echter een te gespannen bekkenbodem, waarbij deze spieren te veel worden aangeknepen en de blaas harder moet werken."

Bekkenbodemspreekuur

"Mannen en vrouwen met plasproblemen kunnen in het Havenziekenhuis terecht op een speciaal Bekkenbodemspreekuur. Op het spreekuur krijgt de patient een intakegesprek en diverse onderzoeken. Als de blaas of bekkenbodem het probleem veroorzaakt, kunnen we kiezen voor behandeling met bekkenfysiotherapie, blaastraining of medicijnen. Helpt dit allemaal niet, dan kan ik botox in de blaaswand spuiten. De blaasspier raakt hierdoor verslapt, zodat mensen langer hun plas kunnen ophouden. Bij dit spreekuur werk ik nauw samen met de gynaecoloog, continentieverpleegkundige en bekkenfysiotherapeut. Het feit dat dit allemaal vrouwen zijn, vinden veel vrouwelijke patienten prettig."

Mevrouw Sonmez: 'Sommige mensen zeggen dat je niet over plasproblemen moet praten, omdat het ongepast is. Onzin vind ik dat. Het is niet nodig om je te schamen, het is een ziekte, zoiets overkomt je' Lees haar hele verhaal:

Misverstand

Josien van Montfrans: "Mensen zeggen wel eens: `Plasproblemen horen erbij als je ouder wordt'. Dat is niet waar. Vaak moeten plassen is hinderlijk, hoe oud je ook bent. Wij helpen graag om de situatie te verbeteren."

Op het Bekkenbodemspreekuur van het Havenziekenhuis worden diverse klachten behandeld, zoals plasproblemen bij vrouwen en mannen, verzakkingsproblemen bij vrouwen en overige klachten in het bekkengebied. Dankzij het gecombineerde spreekuur krijgt u snel een diagnose en eventueel behandeling.