Van God Los Acteur speelt rol in BAARDBROEDERS, de film Tegen Marokkanenhaat

Utrecht, 30 juli 2015

--PERSBERICHT—

BVan God Los Acteur Ergun Simsek speelt rol in BAARDBROEDERS De film tegen Racisme in Nederland

BAARDBROEDERS

Een onverwachte broederschap die vormt onder twee mannen met baarden: een Marokkaanse graffiti artist Ali en een Hollandse Theater Regisseur Peter.

Ergun Simsek (Ankara, 26 januari 1965) is een Turks-Nederlandse acteur.

Simsek's acteercarrière begon in 1992 met een kleine rol in de serie Zeg 'ns Aaa. In de jaren daarna speelde hij veel kleine rollen in Nederlandse televisieseries en had hij een rol in de televisiefilm In het belang van de staat van Theo van Gogh. In 2003 had Simsek een rol in de succesvolle film Van God Los van Pieter Kuijpers. In 2005 speelde hij in de film Allerzielen. Simsek bleef ook actief als acteur in diverse televisieseries.

BAARDBROEDERS is een korte film van schrijver / regisseur Vincent Plu die momenteel studeert aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. De film is een Nederlands gesproken, hartverwarmende drama film met humor op de juiste momenten en wordt opgenomen in de straten van Utrecht en Amsterdam.

De film gaat over een vriendschap die dieper gaat dan racisme, dan klassenscheiding. Het is iets echts, iets puurs. Ik denk dat ik dat graag wil laten zien in de film. Zeker in een maatschappij waarin alles wat je in het nieuws ziet geweld is en elkaar wantrouwen. Ik denk dat de vriendschap tussen peter en ali, iets positiefs kan brengen in deze maatschappij, dat we dat in onze film naar voren willen brengen. En de film gaat er ook om. Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Je kan een marokkaanse jongen zijn uit de achterbuurt of een rijke luiskind uit het gooi. Iedereen kan wat maken van zijn leven. En we moeten allemaal toleranter naar elkaar toe zijn.

Het gaat om een van de belangrijkste banden die we hebben in deze samenleving: Vriendschap en hoe sterk dat is! Ook gaat het over dat het niet uitmaakt wat voor achtergrond of huidskleur je hebt en dat onze problemen in de basis allemaal hetzelfde zijn en dat we elkaar op die manier moeten zien. Ik geloof dat dit een ontzettend belangrijk verhaal is voor onze generatie omdat dit een heel herkenbaar thema is.

"Zelf heb ik al jaren moeiten met het kunnen uiten van wie ik ben. Ik ben iemand die altijd alles maar binnen houdt tot het uiteindelijk ontploft. In Baardbroeders zien we in principe hetzelfde: Ali, een jongen van de straat die het liefste bezig is met zijn graffiti-art, wordt van alle kanten lastig gevallen om iets te doen met zijn leven. Hij kan en wil niemand teleur stellen, maar weet niet hoe hij hier mee om kan gaan. Ik wilde dit gevoel overbrengen. Ook gaat Baardbroeders over een aantal, voor mij heel herkenbare, grote thema’s en situaties en hoe de gemiddelde jongen van de straat zich daarover opstelt. Ik wilde een simpel verhaal over vriendschap plaatsen binnen deze thema’s die zo herkenbaar zijn in de maatschappij."

De film gaat over Ali en Peter. Ali is een straatschoffie, die alleen maar bezig is met graffitti te spuiten op muren en Peter, is gerenormeerd theater maker die verveeld is met alles wat ie doet. Wanneer Ali wegrent voor de politie, vangt peter hem op. Besluit hij ali te casten in zijn nieuwe theaterstuk. In de hoofdrol nog wel. Hij ziet iets in Ali. Een vuur in zijn ogen. De X Factor waar ze het wel over hebben.

Ook gaat de film over het ontdekken van je eigen ik, erachter komen wie je bent en wat je wilt worden. Zeker omdat ik daar zelf ook een struggle mee heb gehad. Het gaat erover dat je alles achter je moet laten wat achter je is en je alleen maar moet richten op de toekomst. De film is een realisatie van de hku. Hogeschool van de utrecht en enkelen profesionnals uit het filmvak. En met uw hulp, kunnen we de film tot een hoger niveau tillen, kunnen we dit baardbroederschap echt realiseren. De cast is rond, locaties zijn grotendeels gescout en zoals ik al zei met uw hulp kunnen we van deze film echt iets bijzonders maken.

Vanaf 22 juli staat het project live op cinecrowd.nl voor 30 dagen.

De premiere zal medio september 2015 plaatsvinden oa. in Lab111 te Amsterdam en Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.