DNB legt terecht miljoenenboete op aan Delta Lloyd

31 juli 2015

De rechtbank Rotterdam heeft op 31 juli 2015 geoordeeld dat DNB terecht een boete van bijna EUR 23 miljoen aan Delta Lloyd heeft opgelegd wegens overtreding van regels over de integere en beheerste bedrijfsvoering (3:10 en 3:17 Wft). Delta Lloyd kreeg de boete nadat er op basis van vertrouwelijke informatie over de invoering van de Ultimate Forward Rate (rekenrente voor verzekeraars) transacties waren verricht waarbij de interne governance en riskprocedures niet in acht zijn genomen.

Naast de boetezaak was door Delta Lloyd en haar CFO, de heer Roozen, ook beroep ingesteld tegen het besluit van DNB tot heenzending van de heer Roozen. DNB had hiertoe besloten nadat zij had geoordeeld dat hij niet langer geschikt was om zijn functie uit te oefenen. De rechtbank vindt het besluit tot heenzending op een aantal onderdelen onvoldoende gemotiveerd en heeft het besluit tot heenzending tijdelijk geschorst. DNB is opgedragen om een nieuwe beslissing op het bezwaar te nemen.

Delta Lloyd heeft inmiddels bekendgemaakt dat zij in het belang van de polishouders en andere stakeholders het dossier wil sluiten. Delta Lloyd ziet daarom af van het instellen van hoger beroep tegen de uitspraken van de rechtbank en de heer Roozen treedt per direct terug als CFO. Ook de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd, de heer Frijns, zal per 1 oktober 2015 terugtreden. DNB ziet evenmin aanleiding om in hoger beroep te gaan.

DNB is in deze procedure bijgestaan door Reimer Veldhuis, Marije Batting, Floortje de Bruijn en Arno Geleijnse.

Meer informatie:

Uitspraak boetebesluit

Uitspraak heenzending

Uitspraak mededeling DNB over boetebesluit