LTO Nederland steunt oproep NZO

LTO Nederland steunt de oproep van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) aan de Europese Commissie en de Nederlandse regering op om het vrije handelsverkeer in Europa te garanderen. "Frankrijk kan het niet maken om de buitenlandse zuivel te weren en alleen nog Franse zuivelproducten toe te staan in de winkelschappen. Dat is voor EU-leden onacceptabel", zegt LTO voorzitter Albert Jan Maat.

NZO reageert met deze oproep op de voorstellen van de Franse Fedederation Nationale des Cooperatives Laitieres (FNCL) om per 1 augustus 2015 in Frankrijk geen import zuivelproducten meer toe te staan. "Een van de pijlers onder de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. De oproep van FNCL botst met dat principe", zegt Maat. "Deze strategie is ook volstrekt geen oplossing voor de marktomstandigheden in de zuivel waar Franse boeren al weken tegen ageren. Alle veehouders in de EU hebben last van de huidige marktomstandigheden."

Een goed functionerende EU-markt is in het belang van alle betrokkenen in de keten, ook voor de Franse boeren. LTO staat achter de oproep van NZO aan alle verantwoordelijke partijen geen protectionistische afspraken te maken en daarmee verkeer van goederen te blokkeren. "We moeten het vrij handelsverkeer blijven respecteren en waarborgen in het belang van alle melkveehouders en zuivelverwerkers."

06 augustus 2015