750 jaar oud fluitje gevonden - Gemeente Zutphen


Kroon, Annelies

Tijdens werkzaamheden aan het riool op de Groenmarkt troffen archeologen van de gemeente Zutphen een 750 jaar oude fluit aan. Waarschijnlijk gaat het om een signaalfluit. De vondst is bijzonder omdat er niet veel fluitjes uit de Middeleeuwen zijn.

750 jaar oud fluitje dat in Zutphen is gevondenDe archeologen vonden het bijzondere fluitje tijdens onderzoek op de Groenmarkt naar resten van houten wegdekken uit de 13e eeuw. Het stukje aardewerk lag tussen veel schoenleer, aardewerk en botresten (slachtafval). Na schoonmaken bleek het een
fluit te zijn. Deze doet het na 750 jaar nog prima en geeft een zeer luide toon van 113,5 decibel. Een extra gaatje maakt het mogelijk het geluid te dempen en fluitsignalen te geven.

Signaalfluit

Het is zeer waarschijnlijk een signaalfluit. In de middeleeuwen zou het gebruikt kunnen zijn om mensen over grote afstand te waarschuwen. Bijvoorbeeld in het geval van stadsverdediging of brand. Een hondenfluit (herdersfluit) is minder waarschijnlijk omdat honden niet een hard signaal nodig
hebben, maar juist een hoge toon. Mogelijk zou het ook om speelgoed kunnen gaan. Het blijft speculeren, want veel fluitjes uit de middeleeuwen zijn er niet en er is historisch weinig over bekend.