Voortgang rioolwerkzaamheden gemeente Zeevang


Op dit moment voert het bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer door de gehele gemeente Zeevang rioolwerkzaamheden uit. Het riool wordt ingemeten, gereinigd en geinspecteerd. Dit is nodig om het riool weer schoon te krijgen.

Met dit bericht willen we u bewust maken met wat we in het riool zien.


Vet in het riool

Mocht het zo zijn dat u of een vorige bewoner met enige regelmaat resten van eten (met vet) door het riool spoelt, dan heeft u kans dat het er uit gaat zien als onderstaande afbeelding. Het riool stroomt dan niet meer zo makkelijk door.

Vertophoping in riool

Doekjes

Er worden met enige regelmaat doekjes in het riool aangetroffen. De doekjes vormen een klonten in het riool, welke ook door het rioolgemaal niet weg gepompt kunnen worden. Met het reinigen worden de klonten uit het riool gehaald. Het lijkt klein, maar als u nagaat dat het grootste gedeelte van
het riool 25 cm groot is, dan kunnen de klonten tot een verstopping leiden. Huisaansluitingen zijn de kleinste verbindingen. Doordat er veel bochtstukken worden gebruikt (met slechts 125 mm) is de kans op een verstopping in huis het grootste.

Doekjes vormen klont in riool

Hoe wordt het riool gereinigd?

Het reinigen van het riool gebeurt onder grote druk. Tijdens het reinigen wordt direct het vuil uit het riool gepompt.

Doordat er lucht in het riool wordt samengeperst, wil deze een kant op. Dan is het heel normaal als u de wc hoort borrelen. Dat is een gezond teken. De huisaansluiting staat dan nog niet vol.

Wat kan ik doen om het te voorkomen dat er overspoeling plaats vindt

Het is goed om iets zwaars op de WC bril te zetten, beneden en boven, bijvoorbeeld een emmer water of zand, zodat de WC pot verzwaart wordt. Ook is het goed om de spoelstop in de wasbak van de keuken en douche te zetten. Mocht de druk toch te groot worden dan is er kans het kleinste dat het
overspoelt.


Misverstand

Op dit moment wordt alleen het hoofdriool gereinigd en geinspecteerd. De straat en trottoirkolken dus niet.


Niet thuis

Mocht u op vakantie gaan, vraag dan aan degene die uw post verzorgt en eventueel de plantjes doet, om ook uw riool aansluiting in de gaten te houden. De werkzaamheden vinden door de gehele gemeente plaats tot en met 25 augustus 2015.