Wakker Dier vindt bedorven vlees in BBQ-schotels


Wakker Dier vindt bedorven vlees in BBQ-schotels

6 aug 2015

Wakker Dier heeft een steekproef gedaan naar 21 soorten vlees in 7 BBQ-schotels uit verschillende supermarkten. In 3 schotels (5 van de 21 monsters) werd vlees gevonden dat was bedorven of bijna bedorven. Een monster - rundersate - had een kiemgetal van meer dan 300 miljoen! Dat is dertig keer
meer dan de ondergrens waarboven vlees bedorven genoemd mag worden. Wakker Dier maakt zich ernstig zorgen, want juist BBQ-vlees wordt vaak niet goed verhit. Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueen. Behalve
bedorven vlees werd vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen. Maar er is ook goed nieuws. Er werd deze keer geen MRSA, ESBL, Salmonella of Listeria aangetroffen. Uit deze kleine steekproef kan helaas niet worden afgeleid dat vlees voortaan vrij is van deze ziekteverwekkers. De kans dat
kip is besmet met bijvoorbeeld ESBL is enorm groot. Wakker Dier raadt consumenten aan om zich niet te laten leiden door de supermarktaanbiedingen voor goedkoop BBQ-vlees, maar om vaker vegetarisch te BBQ'en. Dat is beter voor de dieren, en vermindert de kans op voedselvergiftiging.

Steekproef bacterie-onderzoek 2015

In opdracht van Wakker Dier kocht een onafhankelijk monsterbureau BBQ-schotels bij grote Nederlandse supermarkten. Zij kochten 7 schotels waarvan alle verse, niet-bewerkte, vleessoorten een indicatieve laboratoriumanalyse ondergingen. Het ging in totaal om 21 monsters met verschillende soorten
BBQ-vlees. Daarvan waren er veel bacterieel besmet. Bij 4 monsters werd de poepbacterie (E-coli, 4x) aangetroffen, waarvan 3 keer in een BBQ-pakket speciaal voor kinderen.

Bij 5 van de 21 vleesproducten (uit 3 verschillende schotels) was het bedervingsproces duidelijk al ingezet, deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 12 (varkensspies), 13 (kipsate), 15 (worst), 29 (rundersteak) miljoen. Uitschieter was rundersate met 300 miljoen. Als grens wordt vaak 10
miljoen aangehouden; daarboven wordt de kwaliteit als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.


Steekproef bacterie-onderzoek 2014

In 2014 werd bij een steekproef met 11 soorten BBQ-vlees vier multiresistente ESBL-producerende bacterien ontdekt, namelijk Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E-coli, 5x) en Listeria monocytogenes (1x). Bij drie van de elf vleesproducten was het bedervingsproces
al ingezet: deze hadden een kiemgetal (kve/gram) van 23 tot 47 miljoen.

Geschrokken

Wakker Dier is geschrokken dat zowel vorig jaar als dit jaar bij zo'n kleine steekproef zoveel bacterien worden aangetroffen. Het feit dat verschillende soorten vlees samen in een verpakking zitten, kan er mogelijk voor zorgen dat de stukken vlees elkaar besmetten. Ook de marinade op BBQ-vlees
lijkt wel een voedingsbodem voor bacteriele wildgroei, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Juist bij BBQ-vlees mag van supermarkten extra hygiene verwacht worden, omdat consumenten bij het barbecueen niet altijd even hygienisch werken. Naar schatting lopen elke zomer duizenden mensen
een voedselinfectie op. Vaak is dat na een BBQ. Dit zou genoeg reden voor supermarkten moeten zijn om extra aandacht te besteden aan betere hygiene en vleeskwaliteit. Ook de NVWA en het Voedingscentrum voerden eerder al campagne 'Barbecuen zonder Buikpijn' vanwege de vele voedselvergiftigingen
na de BBQ.

BBQ-vlees in supermarkt bijna altijd dieronvriendelijk

Wakker Dier zocht in winkels van landelijke supermarktketens naar diervriendelijke BBQ-schotels. Deze werden niet gevonden. Bijna elke supermarkt heeft wel een speciale BBQ-sticker ontworpen dat in de mooie zomerweken op veel vlees is geplakt. Ook doen supermarkten hard hun best om hun klanten
te overtuigen dat zij deze zomer veel moeten BBQ'en. De vleesaanbiedingen (met over het algemeen regulier dieronvriendelijk vlees) vliegen je om de oren. Heel soms zit onder de speciale BBQ-sticker ook wel een Beter Leven of biologisch stukje vlees, maar dat is uitzondering. Vorig jaar deed
Wakker Dier ook onderzoek naar de diervriendelijkheid en trok voor zichzelf de treurige conclusie: "Een goedkope karbonade krijgt op de BBQ meer frisse lucht dan toen deze nog een varken was".
<<