Advies waterschap: vermijd contact oppervlaktewater rivier de Aa lok..


De waarschuwing die afgelopen week is uitgegaan na het afbranden van Addapt in Helmond om contact met het water van rivier de Aa te vermijden blijft gehandhaafd voor het gebied tussen Veghel en Beek en Donk (voorheen tussen Helmond en Veghel).

Het schuim dat sindsdien op verschillende plekken op het water drijft is nog steeds aanwezig in dit gebied. Ook op het punt waar de Aa en Leijgraaf bij elkaar komen is schuim op de Leijgraaf te zien. Met name op plekken waar extra werveling/luchtinslag van water is zoals bij stuwen en gemalen.
Het waterschap adviseert nog steeds om vee niet te laten drinken van het oppervlaktewater en recreanten om contact met het water te vermijden. De verwachting is dat het schuim rond het weekeind vanzelf verminderd omdat het Aa- water het meer en meer verdund.

Onderzoek

Het waterschap heeft monsters genomen van het schuim maar het is nog steeds niet duidelijk welke stof deze schuimlaag veroorzaakt. Tot nu toe heeft de schuimlaag geen milieuschade veroorzaakt. Medewerkers van het waterschap zijn hier extra alert op.

Zuivering

Afgelopen zondagnacht zijn bij het afbranden van Addapt te Helmond stoffen vrij gekomen. Het water dat daarbij is geloosd op het riool werd opgevangen en gezuiverd op de zuivering in Aarle-Rixtel. Tijdens de zuivering is extra controle geweest op de stoffen die mogelijk zijn vrijgekomen bij de
brand welke zijn aangegeven door de brandweer. De controle van het gezuiverde water gaf dinsdag aan dat het schoon genoeg was om weer te lozen. De effluentgoot, de uitstroom van gezuiverd water, op de zuivering in Aarle-Rixtel is nu nagenoeg schuim vrij.

Foto: schuim bij stuw in Keldonk.